Fire kommuner går sammen om at hjælpe landbruget

Fire sydvestjyske kommuner går nu sammen om 11 konkrete udviklingsinitiativer for landbruget. Initiativerne skal optimere landbrugets vilkår i Sydvestjylland og sikre en bæredygtig vækst. Blandt andet har kommunerne givet hinanden håndslag på at arbejde for kortere sagsbehandlingstider.

Esbjerg, Varde, Vejen og Tønder vil via en tæt dialog og et involverende samarbejde sikre en bæredygtig udvikling af landbruget.

Sagsbehandlingstiderne skal ned - og så skal naturindsatser koordineres bedre. Det er to af målene.

De fire kommuner vil på halvårlig eller årlig basis mødes med landboforeningerne. I nogle tilfælde er der tale om politiske møder, mens der i andre tilfælde er tale om dialog mellem embedsmænd. Fælles for møderne er, at de omhandler problemstillinger, der er relevante for både kommuner og erhvervsliv.

"Landbruget er et meget vigtigt erhverv i vores område, og det er vigtigt, at vi fra kommunalt hold arbejder på at skabe de bedste rammevilkår. Vi har brug for et stærkt landbrug, fordi det øger vores alles velfærd i form af eksportindtægter, høj fødevarekvalitet, beskæftigelse og bosætning," siger Egon Fræhr, borgmester, Vejen Kommune.

Der er 11 konkrete initiativer:

Dialog og netværksbaseret samarbejde

  • Tæt dialog: De fire kommuner vil fastholde tæt politisk og administrativ dialog med landbruget.
  • Ensartet tilsyn: De fire kommuner vil gennem samarbejde skabe Danmarks bedste tilsyn via et administrativt netværk, der arbejder med at udvikle det kommunale landbrugstilsyn.
  • Workshop om vandløbsregulativer: De fire kommuner har indledt processen med at revidere vandløbsregulativer og vil afholde interessentinddragende workshops/aktionsgrupper samt arbejde for brugervenlige og informative regulativer.
  • Aktiv involvering af interessenter i udarbejdelsen af Grønt Danmarkskort:  De fire kommuner vil sikre aktiv involvering af landbruget og alle øvrige interessenter i arbejdet med Det Grønne Danmarkskort.

Involverende samarbejde

  • Frivillighedsprincip for Natura 2000 handleplaner: Udgangspunktet for Natura 2000 handleplanerne er frivillighed, og landbruget vil blive inddraget i kommunernes arbejde så tidligt som muligt.
  • Progressiv grundvandsbeskyttelse: Med udgangspunkt i frivillighed og dialog vil de fire kommuner inddrage landbruget i grundvandsbeskyttelsesarbejdet.
  • Kvælstofreduktion med fokus på kollektive virkemidler:  De fire kommuner vil prioritere omkostningseffektive kollektive virkemidler i kvælstofindsatsen.
  • Frivillighed som prioritet i implementering af vandområdeplaner: De fire kommuner vil i implementeringen af vandområdeplanerne prioritere indsatser, hvor lodsejerne frivilligt deltager.

Fælles administrationsgrundlag

  • Okker: De fire kommuner vil have fokus på ensartet behandling af okkersager og en god afvanding af landbrugsarealer.
  • Markvandingstilladelser baseret på nyeste viden: De sydvestjyske kommuner vil fortsat have fokus på at implementere den nyeste viden fra Miljøministeriet.  

Korte sagsbehandlingstider på husdyrgodkendelser

  • Korte sagsbehandlingstider: De fire kommuner vil arbejde for at opnå stadig kortere sagsbehandlingstider gennem dialog og vidensdeling på tværs.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle