Flugt til Arla rammer fremadstormende mejeri

Arla-udbryderne fra Sømælk, der vokset støt siden starten i 2011, mistede for nyligt en fjerdedel af leverandørerne til Arla.

Da en mindre gruppe danske mælkeproducenter tilbage i 2011 brød ud af Arla og skabte Sømælk, var det med ønsket om at finde alternativer til den danske mejerikoncern.

Det lykkedes ganske godt, og i de seneste par år er der kommet flere leverandører til selskabet, og indvejningen har været støt stigende.

Men senest har Sømælk lidt et tilbageslag, da godt en fjerdedel af mælkeproducenterne nu har søgt tilbage, hvor de kom fra - i folden hos Arla.

»Vi har for nylig mistet otte leverandører, der samlet set har leveret 15 mio. liter mælk om året. De er alle gået tilbage til Arla, og det er da drønærgerligt for os. Men vi er ved godt mod og fortsætter som hidtil«, siger Joost Oppers, stifter af Sømælk, og fortæller, at de otte leverandører tegnede sig for godt en fjerdedel af Sømælks samlede indvejning på godt 62 mio. liter.

Til Arla grundet gebyr

For en måned siden kunne man i LandbrugsAvisen læse, at Arla i 2016 har indlemmet 20 nye mælkeproducenter i andelsmejeriet. Og ifølge Joost Oppers er de tidligere Sømælk-leverandører gået tilbage til Arla som resultat af det nye indtrædelsesgebyr på 56 øre pr. liter mælk leveret på årsbasis frem for det hidtige engangsbeløb på 15.000 kr.

Arla kan ikke selv bekræfte, at en del af leverandørerne er kommet fra Sømælk, eftersom mejeriet ikke spørger om grunden til nye tilmeldelser.

2016 gjorde ondt

Det er dog ikke kun frivillige afgange, der har gjort et indhug i Sømælks årlige indvejning. Også den uholdbart lave mælkepris i 2016 medførte, at to af selskabets leverandører måtte dreje nøglen om.

»Det rammer os hårdt, for vi driver selv landbrug, og ved, hvordan situationen er. Men når markedsprisen på mælk var, som den var i 2016, så kunne vi jo heller ikke få en højere pris - så enkelt er det jo«.

Sømælk i vild vækst

Selvom den seneste afgang er et skridt tilbage, så har Sømælk taget mange skridt fremad siden starten i 2011, hvor Joost Oppers for alvor brød ud af Arla sammen med lidt over en håndfuld af mejeriets andre mælkeproducenter.

Indvejningen lå på godt ni mio. kg. tilbage i 2011, og hvert år er der stødt nye mælkeproducenter til flokken.

Nu tæller Sømælk 24 konventionelle mælkeproducenter, der samlet set producerer omkring 48 mio. kg. mælk.

Mælken sælges hovedsageligt i Danmark, men også i Tyskland, hvis priserne er høje nok syd for grænsen. Selvom der nu er færre leverandører i Sømælk, er der dog ikke fripas for nye producenter.

»Det er ikke sådan, at vi har uendeligt meget plads. Vi kan ikke bare tage alverdens mælk ind, og jeg tager kun nye kunder ind, hvis jeg har afsætningen på plads, ikke omvendt. Det vil jo altid påvirke prisen negativt«, siger han.

Faktaboks

Mejeriselskabet Sømælk

  • Køber mælk fra Danmark og sælger til små og store mejerier i Danmark og også Tyskland, når priserne er til det. 
  • Har hvert år haft en tilgang af nye mælkeproducenter og havde inden 1. juli 2017 i alt 32 leverandører og 64 mio. kg. mælk.
  • Startede i 2011 som en udbrydergruppe anført af Joost Oppers, som er mælkeproducent omkring Sdr. Felding.
  • Joost Oppers var også en af initiativtagerne til Danish Dairy, der i 2007 brød ud af Arla og leverede mælk til tyske mejerier. 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle