Forbrugerne sætter køer på græs lig med dyrevelfærd

Køer på græs er en dyr indsats med lille effekt på dyrevelfærd.

Hvis man beder børn tegne en ko, tegner de altid en ko i en græsmark – ikke en i stalden. Sådan lyder det fra Thomas Roland, CSR-chef hos coop. Når forbrugerne vil vide, om køer har høj dyrevelfærd, spørger de da også, om køerne kommer på græs. Gør de det, mener de, at dyrevelfærden er i orden.

Økologiske køer skal da også på græs, og Dyrenes beskyttelse anbefaler det, fordi køerne angiveligt bliver mere robuste af det.

Ifølge professor i dyrevelfærd på Københavns Universitet, Peter Sandøe, er det måske nok bekvemt, men meget uheldigt, at Dyrenes Beskyttelse og detailhandlen har fokuseret så meget på, om køer kommer på græs, fordi det har fjernet opmærksomheden på virkelige dyrevelfærdsproblemer.

»Selv om økologiske køer kommer på græs, går de jo i de samme stalde som konventionelle 85 procent af tiden og har de samme problemer,« siger han.

Pernille Fraas Johnsen, chefkonsulent hos dyrenes beskyttelse erkender da også, at det er svært at se forskel på økologiske og konventionelle køer, når de går i stalden.

Peter Sandøe, der ellers er kritisk over for dyrevelfærden hos køer, har i forbindelse med lovforberedelsen stemt mod, at køer skal tvinges på græs.

»Det nytter ikke noget, at erhvervet får en ekstra omkostning, hvis det ikke batter ret meget på dyrevelfærden,« siger han.

Peder Philipp, formand for Landbrug & Fødevarer, Kvæg, mener da også, at detailhandlen opfører sig dobbeltmoralsk, fordi de, når det gælder dyrevelfærd, ikke først og fremmest går op i, hvad der er godt for dyrene, men snarere skeler til, hvad forbrugerne tror, er god dyrevelfærd.

På den måde er det følelser, mere end det er fakta, der afgør, hvad der er god dyrevelfærd for køer.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle