Fordel gødningen med omhu - og hent guldet

Der er god brug for mere gødning, men der kan være arealer, der ikke kan udnytte ny norm, påpeger konsulenter.

Planteavlere kan se frem til at tjene mere i år, blandt andet fordi de får lov at bruge mere gødning. Men for at den ekstra gødningspose bidrager til flere penge på bundlinjen, skal den fordeles med omtanke, påpeger planteavlskonsulenter landet over.

Christian Hansen, faglig koordinator for planteavl hos JLBR, mener, der er gode penge i at revidere gødningsplanen sammen med konsulenten i år.

»I mange år har vi haft så lidt gødning, at man bare kunne fordele det ens på alle marker. Nu er den store udfordring at fordele gødningen rigtigt mellem markerne,« siger han.

Det er nemlig ikke givet, at dårlige marker, for eksempel uvandede eller dårligt drænede marker, kan udnytte hele kvoten. Til gengæld kan andre marker bruge ekstra.

»Man må se på, hvor der er dårlig udnyttelse af husdyrgødning og flytte noget derover. Der hvor der er stor eftervirkning, er behovet mindre,« siger han.

Ifølge Christian Hansen vil langt de fleste mælkeproducenter uden videre kunne bruge hele den nye kvote. Det gælder også svineproducenter, som får glæde af højere proteinprocenter i kornet, så de sparer på indkøb af soja.

Den fordel savner planteavlere, der sælger foderkorn.

Sensorer

Hos LandboNord peger planteavlskonsulent Niels Arvidson på, at ekstra gødning gør det relevant at tage nye værktøjer i brug for at undgå spild og lejesæd.

»Det bliver pludselig relevant med sensorer og tildelingskort,« siger han.

Man skal også overveje, om man kan køre gødningen tilstrækkelig jævnt ud med den gødningsspreder, man nu har, eller om der måske skal en maskinstation på opgaven.

Han peger på, at der er flere typer af traktormonterede sensorer på markedet. En anden mulighed er en håndholdt sensor.

»De fås for 3.000 kr., så alle kan være med,« siger han.

45 kg N mere

Ifølge chefkonsulent Leif Knudsen, Seges, forventes det, at en hvedemark på JB6, der i 2015 måtte få 156 kg N pr. hektar, må få 32 kg N mere i 2016, altså i alt 188 kg N og i 2017 201 kg N pr. hektar – 45 kg mere.

Han forventer, at forbruget af handelsgødning i 2016 vil stige med 40.000 ton og ca. 70.000 ton i 2017 i forhold til et forbrug i de senere år på lidt under 200.000 ton

»Det er lidt lavere end stigningen i kvælstofkvoten, men vi skyder lidt lavere, fordi det ikke slår 100 procent igennem med det samme,« siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle