Forsker: Ulvene kommer tættere på mennesker

Ulve er naturligt sky for mennesker, men har vænnet sig til, at traktorer og andre maskiner ikke angriber. Derfor vil vi se dem tættere på, vurderer Thomas Secher Jensen, seniorforsker ved Naturhistorisk Museum i Aarhus.

”Lige i øjeblikket synes jeg mere og mere, at det peger på, at de vænner sig til menneskelig aktivitet, forstået på en sådan måde, at de i mindre grad opfatter menneskelig aktivitet som biler og landbrugsmaskiner som farlige.”

”Jeg tror, at vi må acceptere, at ulvene strejfer rimelig tæt forbi menneskelig bebyggelse m.v.
Også tættere på, end vi har set før.”

Sådan siger Thomas Secher Jensen, seniorforsker ved Naturhistorisk Museum i Aarhus, efter en ny video, hvor en flok ulve kigger på en traktor, er kommet frem.

Tidligere har en dansk landmand optaget en video, hvor en ulv lunter forbi hans traktor. Og så har ulve været inde i skovområder ved Kolding og tæt ved Randers.

”Man kan se på videoen fra Tyskland, at de er stort set ligeglade. Man kan godt forstå det. For de ulve, der er i Nordtyskland, kommer fra Polen eller Sydtyskland. De er gået over landeveje og motorveje, så de har lært maskinerne at kende,” siger Thomas Secher Jensen.

”Det var interessant at se i videoen med den danske traktor, at ulven flygtede, da landmanden råbte ad den. I videoen fra Tyskland holder landmanden sig inden i kabinen. Hvis han havde stillet sig op og råbt højt og lavet fagter, så tror jeg, at ulvene var løbet deres vej.”

Bør vi være nervøse?

”Ja, det er de næste spørgsmål. Det kan jeg jo ikke give garantier for."

"Ulven er det store rovdyr, der er færrest problemer med. En bjørn ville jeg være hunderæd for at møde, men ikke en ulv.”

DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi - under Aarhus Universitet lavede i 2013 en rapport for Naturstyrelsen om ulves farlighed over for mennesker.

Forfatteren fandt dokumentation for fire mennesker, der i de sidste 50 år er ulvedræbt i Europa, fire i Rusland og et i Nordamerika. De fleste ulvedrab skyldes, at dyret har været ramt af virussen rabies, der får den til at angribe tilfældigt uden noget videre formål. Rabies er udryddet i Danmark og Tyskland.

Hvad med børn?

”Jeg plejer at sige, at ingen forælder eller pædagog skal lade et lille barn lege ubevogtet. Så længe børn skriger, jubler og fortæller, at her er mennesker, så holder ulvene sig væk.”

Kan man lade børn sove ude i skoven i bivuak?

”Jeg ville ikke være bange for ulve. Jeg ville være bange for mange andre ting, men jeg ville ikke være bange for ulve. Børn har boet i bivuak i århundreder, også i områder med ulve.”

Ulvene er i generationer – via naturlig selektion – blevet et sky væsen.

”Det ligger dybt nedarvet i dem. Vi har skudt dem, forgiftet dem, sat fælder op. Vi har gjort alt muligt for. De, der har været mindst sky over for mennesker, er blevet skudt eller dræbt,” beretter Thomas Secher Jensen.

Naturstyrelsen har selv i en rapport fra 2013 lagt op til, at såkaldte problemulve skal fjernes fra bestanden. Thomas Secher Jensen pointerer, at det er et forvaltningsspørgsmål at afgøre, hvilke ulve der skal fjernes. Han mener selv, at ulve, der gentagne gange angriber fåreflokke, bør fjernes. Også ulve, som optræder i villakvarterer, bør fjernes, mener han.

”Efter min personlige mening skal vi ikke have byulve, ligesom vi har byræve.”

Hvordan skal man agere, hvis man møder en ulv?

”Der er billeder af ulvekobler i Tyskland, der nærmest står og kigger på fotografen. Når fotografen så ikke gør noget, går de videre.”

”Der findes et godt citat: Det bedste, du kan gøre, hvis du møder en ulv, er at stå og nyde det. Når du er færdig med det, så tag en sten og kast efter den. Underforstået: Det er fint, at ulve bliver ved med at have en respekt for mennesker.”

Faktaboks

Er ulve farlige?

Naturstyrelsen fik i maj 2013 DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi til at lave en rapport om "Vilde ulves farlighed over for mennesker".

Nedenfor er centrale citater gengivet.

"...fire faktorer, der er associeret med ulveangreb på mennesker:

  1. rabies,
  2. habituering (tilvænning, hvor ulve mister deres naturlige skyhed over for mennesker),
  3. provokation (forsøg på fangst, drab af ulv eller hvis man går i en ulvegrav med hvalpe) og
  4. særlige omstændigheder (få eller ingen naturlige byttedyr, ekstremt brug af affald eller husdyr som ulveføde, brug af børn som hyrder, fattig befolkning, begrænset mængde våben blandt befolkningen og dermed ikke-sky ulve)."

 

"Selv om der nu (2002-tal) er 10.000-20.000 ulve i Europa, 40.000 ulve i Rusland og 60.000 ulve i Nordamerika, er det kun lykkes forfatterne til rapporten at finde dokumentation for 4 mennesker, der er ulve-dræbt i Europa, 4 i Rusland og ingen i Nordamerika (der er ét tilfælde efter 2002) af ikke-rabiessmittede ulve gennem de sidste 50 år. Linnell et al. (2002) konkludere at rabies er involveret i hovedparten af ulveangreb på mennesker." (rabies er udryddet i Danmar og Tyskland)

"I vores nutidige situation, hvor ulve er fredet i store dele af Europa, vil manglen på den skyhedsgenererende jagt teoretisk kunne resultere i mindre sky ulve fremover. DCE vurderer det derfor vigtigt, at fremtidig fjernelse af problemulve fra bestanden udøves som traditionel skyhedsfremmende regulering."

"I betragtning af hvor mange steder i verden ulve lever i områder med mennesker, og det deraf følgende meget store antal situationer, hvor mennesker og ulve alligevel mødes, er antallet af ulveangreb på mennesker uhyre lavt, ikke mindst i nyere tid..."

"Hovedparten af de ulveangreb, der er dokumenteret på mennesker gennem tiderne, ikke mindst i nyere tid, kan da også henføres til andre årsager end klassisk, sultmotiveret prædationsadfærd overfor mennesker (Linnell et al. 2002, McNay 2002, Mech & Boitani 2003, Türkmen et al. 2012), først og fremmes rabies (15% ifølge McNay’s undersøgelse fra 2002) og habituering (85% af tilfældene hvor mennesker blev bidt; McNay 2002)."

Relaterede

27. jun 09:31

Fåreavler: »Ulvene vil komme væltende«

Gensynet med ulven efter 200 år kan blive »ufattelig dyrt« for både husdyrproducenter og samfund, spår ulveoffer og lammeproducent Aase Svendsen, Gånsager i Sønderjylland.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle