Forskere: Ingen beviser for at økologi er sundt

Forskningen kan ikke bevise, at økologisk mad er sundere at spise end de konventionelle fødevarer, viser en ny rapport, der kortlægger nyere viden om økologi.

Vi hører tit, at økologi er bedre for dyrene, for miljøet og for sundheden. Men faktisk kan forskningen ikke bevise, at økologisk mad er sundere at spise end de konventionelle fødevarer. Det skriver videnskab.dk med henvisning til en ny rapport: "Økologiens bidrag til samfundsgoder".

Rapporten er en såkaldt vidensyntese om økologi, hvor 70 forskere og eksperter har kortlagt den nyere viden om økologiens indflydelse på samfund og natur.

Forsker Lizette Melby Jespersen forklarer, at selvom der er sunde stoffer i økologiske fødevarer, er det svært at dokumentere sundhedseffekter, fordi mennesker både ryger, drikker og dyrker motion.

"Derfor er det meget svært at undersøge, hvad der skyldes hvad,« siger hun til videnskab.dk.

Ifølge Lizzie Melby Jespersen er dedikerede økologiske forbrugere generelt sunde, men det er altså svært at vurdere, om det virkelig skyldes de økologiske vaner.

International evaluering støtter landbrugets kritik af vandplaner 22. september · 18:19

Til gengæld er det en kendsgerning, at de økologiske produkter har et lavere indhold af pesticider og tilsætningsstoffer, ofte flere mineraler og antioxidanter, og at de økologiske svin har et lavere indhold af antibiotika, påpeger hun.

»Økologis betydning for sundheden er et af de punkter, hvor der mangler nogle undersøgelser. Men man har lavet dyreforsøg, hvor man gang på gang har konstateret, at det ikke just er sundhedsfremmende at spise pesticider,« siger Lizzie Melby Jespersen, der udover at have redigeret vidensyntesen om økologi, er videnskabelig medarbejder hos Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer (ICROFS) ved Aarhus Universitet.

Hvis du ønsker at læse hele rapporten, er den at finde her.

Læs også den tidligere artikel på LandbrugsAvisen.dk, hvor svenske forskere mener, at økologi er dårligere for samfundet end konventionelt eller om kampagnen fra Coop, der bestod af en film af en familie, der skiftede fra konventionelle til økologiske fødevarer.

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu