Forsuring virker lige så godt som nedfældning af svinegylle på lerjord

Føret i marken på udbringningstidspunktet kan være lige så vigtigt for udbyttet som udbringningsteknikken, mener landskonsulent.

Nedfældning af svinegylle til vårbyg på lerjord virker ikke bedre end slangeudbragt forsuret gylle. Og så kan markeffekten af kvælstoffet i svinegyllen være lige så høj ved udbringning af gyllen efter fremspiring, som hvis svinegyllen udbringes før såning.

Det er blot nogle af konklusionerne på de forsøg med udbringning af svinegylle til vårbyg på lerjord, som man kan læse om i årets Landsforsøg, der udkommer kort tid før jul, og som man kan høre Torkild Birkmose, landskonsulent hos Seges, fortælle om på plantekongres 2017 i Herning Kongrescenter 17. og 18. januar.

Forsøgene med udbringning af svinegylle er gennemført i årene 2013, 2014 og 2016 og konkluderer samtidig, at føret i marken i mange tilfælde er lige så afgørende som de forskellige teknikker til udbringning. Køreskade fra gyllevognen indgår dog ikke i forsøgene.

Krav om nedfældning

»Mange landmænd på lerjord er ikke meget for at nedfælde svinegyllen før etableringen af vårbyg, da den begrænsede arbejdsbredde giver flere spor i marken og kraftige strukturskader på lerjorden. Derfor vil de hellere slangeudlægge gyllen. Men det er kun tilladt, hvis gyllen forsures og nedharves indenfor seks timer,« siger Torkild Birkmose.

Han mener derfor, at forsuring af gyllen kan være en god løsning, hvis man vil begrænse strukturskaderne i marken.

»I forsøgene har slangeudlagt forsuret gylle udbragt før såning givet 1,6 hkg mere vårbyg pr. hektar end nedfældning af gyllen før såning. Det svarer nogenlunde til omkostningerne til forsuring af gyllen,« siger Torkild Birkmose.

Udbringning efter såning

Ved udbringning af svinegyllen på vårbyggens 3-5 bladstadie har der i forsøgene været et merudbytte ved at forsure svinegyllen.

»Gevinsten af forsuring afhænger af, hvor meget pH i gyllen hæves - og endnu vigtigere, af vejrforholdene ved udbringningen,« siger Torkild Birkmose.

Gevinsten af forsuring er størst, hvis gyllen udbringes under ugunstige forhold. Det vil sige i solskin, ved høj temperatur og i blæsevejr, mens gevinsten ved forsuring og udbringning i koldt, vindstille og overskyet vejr er mindre.

Gælder kun på lerjord

Torkild Birkmose understreger, at de omtalte Landsforsøg kun gælder svinegylle udbragt på lerjord.

Dels fordi strukturskader ikke slår så hårdt igennem på sandjord, og især fordi udbringning af kvæggylle oven på jorden giver en markant mindre effekt af gyllen.

Faktaboks

Gylle på lerjord

  • Der er krav om, at gylle skal nedfældes før etablering af vårsæd på lerjord.
  • Hvis gyllen forsures, må den udbringes ved slangeudlægning.
  • Slangeudlægning efter etablering er også tilladt.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.