Fredning har hjulpet den sjældne klokkefrø

Danmarks 14 paddearter er totalfredet, og selv om det har hjulpet på nogle af bestandene, er padderne stadig under pres.

Det er ved at være højsæson for frøer, tudser og salamandre, der indtager vandhuller landet over.

For 35 år siden var flere paddearter udrydningstruet, og de blev derfor totalfredet, hvilket ikke blot betyder, at det er ulovligt at slå dem ihjel, men også at man ikke må fjerne dem fra deres vandhuller. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Indsatsen har hjulpet, men ligesom meget af Danmarks øvrige natur er også padderne under pres i dag. Ifølge biolog ved Københavns Universitet Jos Kielgast er det især forandringerne i naturen ved vandhullerne, der skaber trange kår for padderne.

”En af de største trusler mod padderne er landskabets udvikling. Det gammeldags landbrug med græssende kreaturer og lille udledning af gødning skabte god grobund for livet ved vandhullet. Det moderne, intensive landbrug derimod harmonerer ikke godt med livet ved vandhullet. Faktisk kan padderne ikke leve i det miljø. Der mangler handleplaner for, hvordan vi skal forvalte de sjældne arter og deres levesteder, men i stedet har man skåret ned på den nationale overvågning.”

Der er 14 forskellige padde-arter i Danmark, og de fordeler sig på otte frøarter, tre tudsearter og tre salamanderarter. Særligt EU-finansierede tiltag har hjulpet med at bremse faldet i udbredelsen hos flere af arterne. Et eksempel er den sjældne klokkefrø, der ved årtusindskiftet næsten var udryddet. I dag findes der omkring 2000 eksemplarer, og det skyldes en målrettet indsats for at redde den.

Der er i det hele taget stor forskel i paddearternes udbredelse. Anderledes talstærk er eksempelvis løvfrøen, som der menes at være omkring 40.000 af. Bestanden hos den måske mest kendte padde, skrubtudsen, vurderer eksperter er faldet, men i noget mindre omfang end flere af de andre paddearter, og den er da heller ikke truet ifølge en opgørelse fra Aarhus Universitet.

Der er tre typer salamandre i Danmark – den lille og store vandsalamander samt bjergsalamanderen. Den lille vandsalamander er den mest udbredte, og beslutter man sig for at gå på salamanderjagt ved et vandhul, er der godt 50 procent chance for, at vandhullet rummer den lille vandsalamander.

Og Jos Kielgast håber, at flere vil gå på paddejagt, så der kan komme større fokus på padderne.

”Jeg vil i høj grad opfordre folk til at tage på paddejagt, for det er der mange gode naturoplevelser i. Finder man et vandhul med arten grøn frø, kan man let iagttage, hvordan de forsvarer territorier og tiltrækker hunner med ivrige kvæk både dag og nat. Man behøver ikke være nervøs for at genere dem.

Man kan også lede efter padder på land, for det er her, de fleste arter tilbringer det meste af deres tid. Den butsnudede frø, som er meget almindelig, er for eksempel kun i vandet, når den parrer sig, og parringssæsonen ender i foråret. Derefter opholder den sig på land, hvor den søger efter føde.”

 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle