Fransk mælkeproduktion i knæ:Hver tredje risikerer lukning inden 2020

5.000 franske mælkeproducenter forventes at slukke malkemaskinerne definitivt i år som følge af den rekordlave mælkepris. Flere mangler op mod halvanden krone pr. liter for at få sorte tal på bundlinjen.

Bygningerne, maskinerne, næverne og modet hos de godt 65.000 franske mælkeproducenter er slidt helt ned.

Faldende mælkepriser har sendt EU’s næststørste mælkeproducerende nation i knæ, og de mest dystre prognoser peger på, at landets 65.000 mælkeproducenter er barberet ned til 40.000 om bare fire år.

De værstramte, som har ekspanderet i tiden op til mælkekvoternes udløb, mangler 75 øre pr. kg mælk for at dække omkostningerne til produktionen og endnu 75 øre pr. liter til at sikre privatforbruget og investeringer i bedrifterne.

»Det er et trist syn, som møder byboerne, når de kører på landet. Over alt er mælkefarmene slidt ned og ikke vedligeholdt. Traktorer og maskiner har kørt alt for længe,« lyder det fra Véronique Le Floc’h, som er formand for mælkeproducenternes organisation, OPL.

Allerede ved årsskiftet er hun formand for 5.000 færre mælkeproducenter, og retter mælkepriserne sig ikke hurtigt nok, kan scenariet med 40.000 producenter i 2020 hurtigt blive realistisk, vurderer hun.

»Vi har stort set ingen tilgang af nye, unge producenter, og flere ældre stopper mælkeproduktionen for at koncentrere sig om planteavl. De, der bliver tilbage, er de mest forgældede,« mener hun.

Pres på politikerne

Trods det nedslidte mod og den manglende tro på fremtiden er de franske mælkeproducenter fortsat ophavsmænd til opsigtsvækkende demonstrationer. Mælk på veje, gylle på statslige bygninger, og møg læsset af foran supermarkeder som sælger mælk på tilbud.

Ifølge Kirsten Holm Svendsen, erhvervspolitisk chef i Danish Dairy Board i Bruxelles, er protestviljen dybt forankret i den franske mentalitet, og landbrugets interesser nyder godt af, at landmændene antalsmæssigt er mange, og at de har vist, at de kan spærre indfaldsvejene og genere trafikken i de større byer.

Protesterne har blandt andet udløst en krisestøtte på 7.000 euro til hver fransk mælkeproducent. Et lille plaster til et stort, åbent sår, mener Véronique Le Floc’h.

På vegne af OPL agiterer hun for en regulering af mælkeudbuddet i hele EU, som skal bringe mælkeprisen tilbage til et niveau, hvor det matcher omkostningerne. 40 eurocent, svarende til knap tre danske kroner, vil være en fair pris for en liter mælk, mener hun.

Intet må ændre sig

Generelt er franskmændene meget lidt begejstrede for frie markedsvilkår, hvor kun de bedste overlever. Både OPL og Jeunes Agricultuers, som er en forening for landmænd under 35 år, arbejder for, at der fortsat skal være et levebrød til alle nuværende, franske landmænd.

Modstanderne, heriblandt Hermjan Darwinkel, som er mælkeproducent og formand for de franske producenter i European Dairy Farmers, har svære kår i debatten. Darwinkel, som selv har 180 malkekøer, ønsker bedre vilkår for at udvide produktionen. Det sætter den nuværende mælkepris og den landbrugspolitiske grundtone en stopper for.

»Da vi havde krise tilbage i 2009, kunne vi i det mindste se lys for enden af tunnelen. Alt er sort nu. Heldigvis er jeg ikke tynget af gæld og kan stoppe, hvis det bliver uudholdeligt. Men det ser sort ud for fremtiden for fransk mælkeproduktion, når ingen nye kommer til,« siger han.

Uge 22: Kun et blodbad kan drive mælkepris op

Uge 23: 5000 tyske mælkebønder er i farezonen

Uge 24: Hollændere frygter nye kvoter for fosfat

Uge 25: Lav gæld holder irske landmænd kørende

Uge 26: Frankrig: Hver tredje risikerer lukning inden 2020

Faktaboks

Frankrig

  • 65.672 mælkeproducenter
  • 3,7 millioner malkekøer (2014)
  • 58 køer pr. bedrift (2014)
  • Mælkeproduktion: 25 milliarder kg i 2014

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle