Fuldt stop: Naturmælk afliver ikke længere tyrekalve

Krydsning får kalvene til at vokse så hurtigt, at det kan betale sig at fede dem op.

Ingen af Naturmælks 32 leverandører afliver tyrekalve længere. For efter krydsning med andre racer, vokser kalvene nu så hurtigt, at det kan betale sig at fede kalvene op

”Det er urimeligt, at sunde og raske dyr skal lade livet, bare fordi de er tyrekalve og ikke kviekalve. Derfor satte vi sidste år gang i en systematisk krydsning af kvægracer, så kalvene får større salgsværdi. På den måde undgår vi nu at aflive tyrekalve. Som landmand sover man ganske simpelt bedre om natten, når man slipper det,” siger Frode Lehmann, bestyrelsesformand hos Naturmælk.

Jerseykalve vokser betydeligt langsommere end almindeligt sortbroget kvæg. Derfor er der ikke økonomi i at opdrætte rene jersey-tyrekalve som kødkvæg, og der har i årevis været tradition for at aflive nyfødte Jersey-tyrekalve i mælkeproduktionen umiddelbart efter fødslen, fordi tyrekalvene hverken havde værdi i mælkeproduktionen eller egnede sig til kødkvæg.

Men ved at krydse jersey-køerne med andre kvægracer, har man fået en hurtigere voksende tyrekalv, uden at det går ud over kvaliteten og jerseymælken.

”Som landmand er noget af det værste, man kan få sig selv til, at aflive en nyfødt, rask kalv. Men på grund af økonomi har mange ikke set en anden udvej,” siger Frode Lehmann.

Faktaboks

Naturmælk

Naturmælk er et økologisk og biodynamisk mejeri i Sønderjylland, der er ejet af 32 landmænd og deres familier.

Naturmælk producerer en lang række mælkeprodukter fra almindelig mælk til syrnede produkter, yoghurt og prisbelønnede oste. Naturmælk leverer mælk og andre råvarer til bl.a. en lang række toprestauranter rundt om i Danmark.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle