Gårdejer har længe haft gård til salg - nu lejer han ud til kommende køber

Anton Jørgensen har lejet sin gård ud til Torben Rasmussen - og aftalen skal på sigt føre til køb af ejendommen.

Den 70-årige Anton Jørgensen har længe villet sælge sin gård, men har ikke kunnet finde en køber, der kunne stille med den fornødne kapital.

Nu har Anton Jørgensen fundet en partner i den 36-årige Torben Rasmussen.

Den ældre landmand har tilbudt sin yngre kollega en tre årig samarbejdsaftale med henblik på succession og skattebesparelse.
 
"Jeg er klar til at gøre det, som skal til, og jo før jo bedre", fortæller Anton Jørgensen i en pressemeddelelse fra Sønderjysk Landboforening.

Den 36-årige Torben Rasmussen har længe været på udkig efter en gård. Han læste en artikel om Anton Jørgensen, der ville sælge. Herefter kontaktede han sin rådgiver i SLF, der formidlede kontakten mellem de to parter.

Malker sine egne køer

I første omgang bliver Torben Rasmussen ansat som fodermester hos Anton Jørgensen pr. 1. november, med en prøvetid på tre måneder.

Derefter er det planen, at Torben køber besætningen på de 140 malkekøer og lejer staldene af Anton, såkaldt Sharemilking. Samtidig ansættes han af Anton som driftsleder i marken.

"Jeg er ikke i tvivl. Jeg ved, hvad jeg går ind til. Jeg er vokset op på en landejendom og har altid vidst, at jeg skulle være selvstændig landmand. Jeg har bare ventet på det rette tidspunkt og den rette mulighed", fortæller Torben Rasmussen.
 
Torben Rasmussen arbejder i dag som maskinfører hos Haderslev Kommune. Han er uddannet landmand og virksomhedsleder tilbage i 2009. Torben er gift og har to små børn.

"Antons gård ligger tæt på vores egen hobbyejendom, så det passer rigtig fint. På sigt er det selvfølgelig planen, at vi skal flytte ind på gården, men det har vi lidt tid til at planlægge. Det er et stort skridt, og det er jo heller ikke et 8-16 job, så hele familien skal lige vænne sig til tanken", siger Torben Rasmussen.

Glidende overgang

Anton, der ikke længere bor på ejendommen selv, skal efter planen komme og hjælpe med at drive gården fortsat. I løbet af en treårig periode kan Torben overtage gården og købe Anton ud.

"Jeg håber, at Torben stadig har mod på det, når de tre måneder er gået. Det er måske lidt for tidligt at sige noget konkret om det hele. Men det er jo heller ikke overfor mig, han skal bevise sit værd – banken skal også være klar til den tid", siger Anton Jørgensen.

Torben Rasmussen mener, at det er en rigtig god ordning.

"Jeg kan ikke stille med så meget kapital, og et traditionelt køb ville være umuligt for mig. Nu får jeg mine egne køer at malke og følelsen af at være selvstændig. Og samtidig har jeg igennem samarbejdet med Anton en sikkerhed i ryggen. Endelig har jeg mulighed for at lære gården og besætningen godt at kende, fremfor at få nøglerne til en bedrift, jeg ingen kendskab har til. Så det giver en god glidende overgang", forklarer Torben Rasmussen.

Faktaboks

SLF matcher ældre og yngre landmænd

SLF har i dag et kartotek over ejendomme, der inden for en årrække kommer til salg. Samtidig holder de øje med yngre talentfulde landmænd, der er interesserede i at blive herre i eget hus. SLF matcher herefter de landmand, der passer godt sammen og vil kunne indgå en samarbejdsaftale.

"Vi vil komme til at se stadig flere landmænd, der er klar til at sælge deres ejendom – vi vil opleve et boom af ejendomme, der skal generationsskiftes. Men udfordringen for en ung landmand i dag er at stille med den nødvendige kapital. Derfor er en aftale, som Anton og Torbens, en super god ordning", forklarer konsulent i SLF, Dennis B. Hansen. "I en konstruktion som denne kan den yngre landmand realisere sin drøm om at blive selvstændig, samtidig med ikke at skulle have al kapitalen klar. Den nye landmand vil få et styrket CV, og har samtidig mulighed for at bevise overfor de finansielle samarbejdspartnere, hvad han kan som selvstændig", siger Thejs Hjort Christiansen, driftsøkonomikonsulent i SLF.    

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle