Gefion: Tillæg til vandplanerne sendt i hemmelig høring

Et tillæg til vandplanerne er, ifølge Gefion, sendt til hemmelig høring den 7. marts. Et medlem af Gefion opdagede, ved en tilfældighed, at en rørlagt strækning på hendes ejendom skal genåbnes.

I al hemmelighed har Miljøstyrelsen sendt et tillæg til vandplanerne i høring den 7. marts. Her fremgår det, at en række vandløb blandt andet skal genåbnes. Alene på Sjælland drejer det sig om ca. 20 vandløb. Det var ved en tilfældighed, at et medlem af Gefion opdagede, at en rørlagt strækning på hendes ejendom skal genåbnes.

"Det er fuldstændig uacceptabelt, at man forsøger at snige vandløb ind i vandplanerne af bagvejen. At det ydermere sker uden på nogle måde at oplyse lodsejerne om, at deres vandløb igen er i risiko for at indgå i vandplanerne, er simpelthen ikke et retssamfund værdigt," siger Torben Hansen, der er formand for Landboforeningen Gefion.

Hele forløbet minder om dengang tidligere Miljøminister Ida Auken lavede en lynhøring på 8 dage. Den høring fik blandt andet Gefion underkendt via en klage til Natur- og Miljøklagenævnet.

Hemmelig høring rammer Sjællandske landmænd hårdt
Der er flere af Gefions medlemmer, der er omfattet af den hemmelige høring.

I ét tilfælde er der tale om et vandløb, hvor lodsejeren fik i vandplan 1 vandløbet taget ud via et høringssvar udarbejdet af Gefion. Vandløbet har dermed aldrig været omfattet af en indsats i vandplanerne. Nu er det pludselig med i vandplan 2, hvis den hemmelige høring går igennem.

I et andet tilfælde er der tale om, at det rørlagte vandløb skulle åbnes i Vandplan 1. Det fik lodsejeren forhindret ved et høringssvar. I vandplan 2 skulle det rørlagte vandløb slet ikke åbnes, og var altså gået fri. Men nu ser det altså ud til, at Miljøstyrelsen ønsker vandløbet åbnet igen. Dermed er vandløbet igen med i vandplan 2.

Hvem står bag de nye indsatser

Ifølge høringsbrevet fra Miljøstyrelsen er det på baggrund af en henvendelse fra nogle få kommuner, at der er kommet det, styrelsen kalder ”justeringer” i vandplanerne. Gefion mener langt fra, at der blot er tale om justeringer, men at lodsejerne er udsat for unfair behandling, når der end ikke er en partshøring af lodsejerne.

"Gefion tager det her meget alvorligt, og vil nu søge agtindsigt, så vi kan få klarhed over, hvad det er for nogle kommuner, der ønsker flere vandløb med i vandplanerne. Det er da også interessant at vide, om det er udtryk for et politisk ønske eller det er embedsværket, der har handlet egenhændigt i denne sag," lyder det fra Torben Hansen.

Der er høringsfrist den 4 april 2017. Man kan se de omfattede vandløb på http://www.hoeringsportalen.dk/

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle