Grøntsagsproducent høster med håndkraft

Landmand Emilie Ulrik-Petersen er gået i gang med at høste flere af sine grøntsager - med mange af dem bliver det gjort med håndkraft.

På Bornholm dyrker uddannet landmand Emilie Ulrik-Petersen 100 forskellige slags grøntsager via permakultur, hvor man arbejder med forudsætninger for en vedvarende dyrkning. 

Afgrøderne tæller bl.a. spidskål, kartofler og gulerødder. Her høster hun med håndkraft. Selvom størrelsen ikke lyder på mere end halvanden hektar, kan det bestemt være hårdt, fortæller hun.

”De fleste af grøntsagerne er manuelt arbejde. Vi kunne selvfølgelig prøve en kartoffeloptager til kartoflerne, men vi prøver at dimensionere det sådan, så vi kan klare det meste med håndkraft. Det giver mest mening, for vi har mange specialafgrøder, som du simpelthen ikke kan høste med maskiner,” siger hun.

Eget eller til låns for altid?

Jorden er på halvanden hektar, som hun lejer af kommunen i Gudhjem. 

"Da jeg flyttede herover, troede jeg, at jeg skulle købe en bondegård – men det viste sig at være dyrt. Så hvis vi havde gjort det, havde vi ikke haft råd til at have grøntsager," uddyber Emilie Ulrik-Petersen, der er 28 år.

Jorden er kun er til låns - alligevel er det ikke vigtigt for hende at have hendes egen jord.

"Selvom jeg driver marken i 40 år, så betyder det ikke rigtig noget, om det min egen eller kommunens. Det vigtigste for mig er, at vi er en skabende kraft, og at vi efterlader jorden endnu bedre, end da vi overtog," siger hun.

"Kommunen har også en interesse i, at vi bliver hængende. Alt kommunens jord skal omlægges og drives økoloigsk, men det er ikke noget problem for os, for det er vi allerede i gang med," forklarer hun.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle