Har røget sild i 30 år - er ikke træt af det endnu

Jan Ole Kofoed har lavet røget sild i 30 år på gammeldags facon. Alligevel bliver han aldrig træt af sild.

En duft af sild spreder sig i luften, alt imens et virvar af ivrige kunder står i kø for at købe de velkendte røget sild hos Svaneke Røgeri på Bornholm. 

Jan Ole Kofoed tæller i øjeblikket 5. generation og driver stedet sammen med sin kone. For ham er der noget specielt ved røget sild.

"Det er særligt bornholmsk, fordi vi bruger ellebrænde. Desuden gør vi det på gammeldags manér ved, at vi på Bornholm manuelt står med en svaber til at putte vand ind, hvor andre bruger computere," forklarer Jan Ole Kofoed. 

30 år er ingen tid

På en god dag ryger Svaneke Røgeri 5-600 sild. Røgningen foregår ved, at sildene ophænges på spid over ellebrænde. Røgvarerne placeres i skorstenen, hvorfor der er åbne skorstene på de fleste bornholmske røgerier.

Hos Svanenke Røgeri bruger de små portioner ad gangen, så der altid er varme sild ved frokosttiden.

"Det tager lidt over fem timer at ryge sild ved 60-80 grader. Men de er kun varme i et kvarter, derfor ryger vi mindre portioner løbende," fortæller Jan Ole Kofoed.

Video: Kubota snart klar med selvkørende traktorerTeknik 14. august · 15:13

Fiskene bliver leveret friske fra bornholmske fiskere. Selvom Jan Ole Kofoed er gået i gang på røgeriet kl. 04:15 hver morgen de sidste 30 år, er han ikke blevet træt af den populære fisk. 

"Nej, overhovedet ikke. Jeg har lavet det i 30 år nu, og vi er 5. generation herinde. Jeg er ikke træt af det endnu," siger han. 

Nogle af fiskene bliver desuden fragtet til København samme dag, som de er blevet røget. Sæsonen er fra maj til oktober.

LandbrugsAvisens journalister, Aske og Victoria, er på Danmarkstur i de næste par uger og er på jagt efter lokale fødevarer. 

Stadig flere fødevarer sælger sig selv med, hvor de kommer fra. Men hvordan gør man lokale fødevarer til en god forretning, og hvad gør producenterne anderledes? Det er nogle af de spørgsmål de forsøger at få svar på. Læs mere i LandbrugsAvisen og hold øje med, hvor Aske og Victoria er i næste uge. Vi modtager gerne ideer til, hvor de skal dreje forbi.

Mere om temaet

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu