Hellere spise lokalt - end at tage korte bade

Næsten 17 pct af sjællændere vil gerne spise lokalt for bæredygtighedens skyld - det er flere end noget andet sted i Danmark.

De fleste vil gerne gøre noget for at hjælpe miljøet. Det viser en rapport for Landbrug & Fødevarer, som undersøger, hvad danskerne vil gøre for miljøet.

Mange vil gerne slukke lyset, genbruge indkøbsposer og undgå madspild - men kun 11 pct. af danskerne vil spise lokalt for miljøets skyld. Det gør det mindre populært end økologi, sæsonpræget mad eller klimavenlige boligforbedringer.

Til gengæld slår det tiltag som kortere bade, eller at undgå kød.

Det trendy øst for storebælt

Dog er sjællænderne mere villige til at købe lokalt - i Region Sjælland er det 17 pct. af forbrugerne, som gerne vil købe lokalt.

Christie Nielsen, som er konsulent hos Landbrug & Fødevarer, mener, at tendenserne starter øst for Storebælt.

"Når vi laver de her analyser, så kigger vi på trendsetterne, og de er vilde med lokale fødevarer. Mange af dem bor på Sjælland. Uden at være helt sikker, så tyder det på, at udviklingen er lidt længere fremme."

I resten af landet er villigheden til at købe lokale varer forskellig, men den strækker sig mellem otte pct. og 12 pct.

Semler er på vej mod første overskudTeknik 22. september · 15:12

udbud driver efterspørgsel

11 pct. er stadig en lille andel af danskerne. Christie Nielsen tror, at mængden kan stige, hvis flere bliver gjort opmærksom på mulighederne for lokale fødevarer - mange forbrugere tænker nemlig slet ikke over, at det kan lade sig gøre.

"Der mangler oplysning - men der mangler også et udvalg. Mange af vores undersøgelser viser, at Danskerne vil rigtigt mange ting, men fordi de mangler valgmulighederne, så sker det ikke," siger Christie Nielsen.

Derfor skal der simpelthen flere hylder på varerne - og den lokale mad skal være mere tydelig.

"Jeg tror, flere vil overveje lokal mad for klimaets skyld, hvis udvalget vokser - og det bliver tydeligt, hvad der er lokalt," afslutter Christie Nielsen.

LandbrugsAvisens journalister, Aske og Victoria, er på Danmarkstur i de næste par uger og er på jagt efter lokale fødevarer.

Stadig flere fødevarer sælger sig selv med, hvor de kommer fra. Men hvordan gør man lokale fødevarer til en god forretning, og hvad gør producenterne anderledes? Det er nogle af de spørgsmål de forsøger at få svar på. Læs mere i LandbrugsAvisen og hold øje med, hvor Aske og Victoria er i næste uge. Vi modtager gerne ideer til, hvor de skal dreje forbi.

http://landbrugsavisen.dk/files/styles/article_scaled/public/jagten_logo_mindre_2.jpg?itok=MEzltrHI

Mere om temaet

Faktaboks

Om Rapporten:

Landbrug & Fødevarer spurgte mellem marts og april i år 1.009 danskere, som afspejler resten af den danske befolkning.

De 1.009 danskere blev givet en række tiltag, og skulle svare på, hvilke de vil gøre for at skåne miljøet.

Besvarelserne er derefter blevet sorteret efter køn og geografi, og offentliggjort her.

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu