Historisk institut lukker: Dyrlæge-formand kalder det beklageligt

Veterinærinstituttet lukker, og om to år skal Københavns Universitet og Statens Serum Institut overtage. Hos Danske Dyrlægeforening frygter formand, at lukningen går udover fagniveauet og medarbejderne.

Dele af instituttet har historie tilbage til 1908. Nu har DTU besluttet at lukke Veterinærinstituttet som selvstændig institut.

Det sker efter, at DTU i flere år har klaget over, at betalingen for beredskabet gjorde det til en underskudsforretning. 

Efter en udbudsrunde i foråret skal Københavns Universitet (KU) og Statens Serum Institut (SSI) fra 1. januar 2020 stå for myndighedsbetjening og bekæmpelsen af smittefarlige husdyrsygdomme såsom mund- og klovsyge, svinepest og fugleinfluenza.

Selvom der er to år til, er DTU allerede i gang med at afklare behovet for medarbejdere, så de ansatte hurtigst muligt kan få klarhed over deres fremtid.

Formand: skaber usikkerhed

Hos Den Danske Dyrlægeforening kalder formand Carsten Jensen lukningen som en stor beklagelse. Han mener, at instituttet har fået en masse vigtig erfaring og bygget viden op omkring husdyrsygdomme.

Det kan ende med at gå tabt, fordi DTU har valgt at lukke det ned i stedet for først at finde ud af, hvordan det skal fungere fremover.

"Man har bare taget beslutningen fra DTU's ledelse. Folk på Veterinærinstituttet har rigtig stor kompetence og kan give stor nytte. Ved at gøre det på denne måde skaber det en masse usikkerhed for medarbejderne. Man kan få ødelagt nogle fagmiljøer, hvis nogle af de her nøglepersoner forsvinder", mener han.

Først klogere til nytår

Han påpeger, at der ikke findes særlig mange personer i Danmark, som har stor viden på områder om bekæmpelse af smitsomme husdyrsygdomme, og at lukningen får medarbejderne til at blive usikre.  Derfor frygter han, at nogle af instituttets områder ikke kommer med, eller at medarbejderne i mellemtiden søger andre steder hen på grund af lukningen.

"Jeg kan ikke se nogen positiv ting ved at lukke det. Vi ved jo heller ikke endnu, hvordan det præcis falder ud, fordi DTU kun har taget beslutningen og sagt, at det lukker. Det er først til nytår, at vi ved, hvad de præcis vil beholde og udvikle på", siger han.

Kan man ikke bare flytte medarbejderne med over?

"Det kommer an på, om medarbejderne vil, og om de kan få tilbudt de samme faciliteter", siger han.

Lukningen kommer ikke til at gå udover den enkelte landmand, forklarer han. Ved mistanke om udbrud af smitsomme husdyrsygdomme skal de  stadig kontakte deres praktiserende dyrlæge, som dernæst kontakter Fødevarestyrelsen. På den måde kommer de ikke til at mærke forskel, siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle