Hjemmeblanderen: Vi har klaret krisen, fordi vi er selvforsynende

Strategien om at være selvforsynende med foderkorn og selv blande foderet betyder, at Lars Hansen har kunnet udvikle sin bedrift og tjene penge. Faktisk er han optimist - på egne og erhvervets vegne.

Er det held, tilfældighedernes spil eller måske noget så enkelt og samtidig forbandet svært som dygtigt landmandsskab, når man som relativt nystartet landmand har overlevet de seneste kriseår i landbruget?

Spørgsmålet er vanskeligt at besvare. Men 42-årige Lars Hansen fra Dømmestrup i det milde midtfynske landskab vil gerne fortælle om, hvordan han har klaret den krise, der knockoutede mange andre landmænd, der etablerede sig i nullerne.

Men hvorfor netop han og en anden landmandskollega er de eneste to, der er tilbage som aktive landmænd ud af en gruppe på syv, der for 15 år siden sammen dannede en erfa-gruppe, bliver alligevel lidt et gæt. For Lars Hansen understreger, at han jo ikke kender de konkursramte kollegaers regnskaber og historier. Så vi bliver på Hansens hjemmebane Holmelund, hvor han har 1.000 søer i løsdrift og driver 550 hektar, når alle de tilforpagtede marker er talt med.

»Jeg er helt sikker på, at vi har overlevet på at være selvforsynende med foderkorn. De landmænd, der pludselig skulle til at købe korn til 190 kr. for en tønde, kom frygtelig galt af sted. Min strategi har hele tiden været, at vi skulle have jord nok, så vi kunne dyrke det korn, vi skulle bruge,« fortæller Lars Hansen og tilføjer:

»Det gælder om at købe så lidt udefra som muligt, også mekanikerhjælp og maskinstation. Vi klarer det hele selv. Og det har vist sig at være en god strategi. Vi er her stadig«.

Hellere smågrise end slagtesvin

Da Lars Hansen sammen med sin kone Dorte tilbage i 2001 købte gården var der 50 hektar og 2.400 slagtesvin. Men Hansens ville hellere arbejde med søer og smågrise, og sådan blev det.

»Det var da heller ikke alle, der troede på projektet,« husker Lars Hansen. »Vi startede på bar mark og skulle bygge produktionen op. Blandt andet var vi ude for, at banken sprang fra to dage inden, byggeriet af løsdriftsstalden skulle starte. Heldigvis havde jeg en anden bank i baghånden, så vi kunne komme i gang.«

»Vi har også haft nogle gode år i 2012, 2013 og 2014, hvor svinepriserne var høje. Der fik vi høvlet en masse af bankgælden væk igen. Og lige nu er det faktisk heller ikke så dårligt. Vi får 400 kr. for en smågris. Det kan jeg ikke klage over.«

Fremtiden på Holmelund byder nok på endnu flere søer og smågrise. Det er ikke længere så svært at få miljøgodkendelse, og al gyllen ender i biogasproduktion. Den helt store udfordring er jordpriserne:

»Støtte-ordningerne har ødelagt meget. Ikke bare er det gået ud over vores image, men det har også presset priserne på landbrugsjord op,« mener Lars Hansen.

Man skal bare gå i gang

»Men jeg er optimist. Ikke bare på vore egne vegne, for det går godt for os. Men også på erhvervets vegne. Det har jo altid været svært at etablere sig som landmand. Også for os, og vi har virkelig knoklet for det og har også oplevet modgang. Men jeg vil til enhver tid råde de unge til at gå i gang. I dag kan man købe gode og store landbrug med fuldt funktionsdygtigt produktionsanlæg for 50 mio. kr.«, fastslår Lars Hansen og tilføjer lidt eftertænksomt:

»Vi har fat i den lange ende. Med syv milliarder mennesker på kloden skal der produceres masser af mad. Jeg ved godt, at mange har betænkeligheder, og at bankerne ikke ret gerne vil låne penge ud til landbrug. Men jeg synes altså også, at man er tilbøjelig til at se lidt for sort på det hele.«

Har du lyst til at læse mere om, hvordan det var at være landmand tilbage i tiden? Så klik ind på godhistorie.dk og læs historier, gamle artikler og se billeder fra de sidste 60 år i landbruget. 

 

Vil du selv være en del af historien? Så send os et billede eller en historie på godhistorie@landbrugsmedierne.dk eller tag et billede med #taklandmand på Instagram. 

Faktaboks

Lars Hansen

  • 1.000 søer med smågriseproduktion på Holmelund på Midtfyn.
  • Til gården hører 275 hektar. 275 hektar er forpagtet til.
  • Lars Hansen er tidligere formand for Landboungdom og Landboforeningen for Fyn og Øerne. 
  • Lars Hansen er gift med Dorte og har fire hjemmeboende børn.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle