Hobbyavler: Fri vores høns fra staldpligten

Staldpligt for alle fjerkræ løser ikke problemet med fugleinfluenza, mener administrator for Dansk Fjerkræ Forum.

Staldpligten - med krav om at fjerkræ skal under tag på grund af fugleinfluenza-truslen - gælder både for de store erhvervsproducenter og den lille hobbyproducent med fem høns i baghaven.

Det mener administrator for Dansk Fjerkræ Forum, Finn Jensen, er mærkeligt. Efter hans mening bør lovgivningen for hobbyhøns og erhvervsfjerkræ adskilles.

"Jeg kan sagtens forstå bekymringerne hos erhvervet, men mine dyr har ikke noget med slagtekyllinger at gøre – de vil aldrig komme i kontakt med fjerkræ fra erhvervet," siger Finn Jensen. 

Han understreger, at det er vigtigt at beskytte dyrene mod fugleinfluenza. Som administrator af forummet Dansk Fjerkræ Forum er han i dialog med hobbyavlere i hele Danmark. Her opfordrer han hobbyavlerne til at følge Fødevarestyrelsens aktuelle regler for staldpligt.

Hans egne høns går under fast tag og bag volierenet. Det har været på plads siden det sidste udbrud af fugleinfluenza.

påvirker eksporten

Det er vigtigt stadig at inkludere hobbyhøns i restriktionerne og staldpligt, fastslår souschef ved Fødevarestyrelsen Stig Mellergaard.

"Det er vigtigt, at alle passer på. Lige så snart en enkelt tamfugl bliver konstateret med den højpatogene H5N8, så får vi eksportproblemer, uanset om det er hobby eller erhverv," siger Stig Mellergaard.

Han henviser til, at der allerede er fundet tilfælde i fritgående besætninger af erhvervsfjerkræ i Tyskland.

"Det er derfor, det nu kræves at alle tamfuglene lukkes inde - selv om smitterisikoen ind til nu er i vådområder med vildfugle, måger og ænder."

FORÆLDET LOVGIVNING

Finn Jensen mener, at man fra myndighedernes side - på EU-plan - bør forsøge at undgå, at udbrud hos hobbyavlere påvirker eksporten.

"Det burde være klart for alle, at det var en fordel at indgå en aftale. Det skal laves i EU, og  der har været masser at tid til at gøre det. Derfor burde det gøres nu, fordi fugleinfluenza vil komme igen, måske om to år eller 10 år," siger Finn Jensen.

Lovgivningen i forhold til at begrænse smitte burde omhandle hver sektor af produktionen hver for sig, i stedet for at have fokus på alle fjerkræ, forklarer Finn Jensen.

"Reglerne stammer fra gamle dage, hvor man ikke flyttede rundt på høns. Nu påvirker udbruddet i Tyskland os herhjemme," siger han.

I slutningen af sidste uge blev det besluttet, at 300.000 æg på et rugeri i Koldning skulle destrueres. Det skete efter et fund af fugleinfluenza hos en tysk leverandør. 

"Derfor bør man adskille sektorerne, så slagtekyllinger, konsumæg og hobbyhøns ikke grupperes. Udbruddet i Tyskland har intet med mine hobbyhøns at gøre," mener han.

Stig Mellergaard ser ikke adskillelse i lovgivningen mellem hobbyhøns og erhvervsfjerkræ som en praktisk mulighed.

Fokus på vådområder

Fødevarestyrelsens staldpligt tager ikke højde for, at begrænse smitten i rekreative område ved søer. For eksempel på Møn, hvor 30 vildfugle var smittet, kunne myndighederne have lavet et zoneforbud, mener Finn Jensen.  

Stig Mellergaard afviser, at det giver mening at etablere zoneforbud i områder med smittede vildfugle.

"Tilbage i 2006 ved det sidste store udbrud, havde EU ingen erfaring med at håndtere det. Nu har vi har vi erfaring fra 10 år, og vi kan se, hvor hurtigt, det breder sig. Det ville være utrolig omfattende og omkostningsfuldt at lave zoner. Vi ved fra erfaring, at det er der ingen formål med."

Sygdommen er fundet langs med Tysklands kyst og i Holland. 

"Det er så udbredt nu, at vi må betragte det som værende spredt ud i hele landet," siger Stig Mellergaard.

Fødevarestyrelsen har modtaget døde fugle fra blandt andet Fyn tirsdag, der er ved at blive undersøgt for fugleinfluenza.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle