Hvad er der galt med det blå danmarkskort?

Spørgsmål til Lars Hvidtfeldt, viceformand for Landbrug & Fødevarer

Det er meget, meget uheldigt, at man har fået det her blå kort ind i aftalen som et bilag 2. Kortet rejser flere spørgsmål, end det besvarer. Lige siden aftalen blev indgået før jul, har vi i Landbrug & Fødevarer efterlyst at få baggrundsmaterialet og tallene bag det. Dem har vi ikke fået endnu. Det er dér, vi står lige nu.

Hvorfor er kortet problematisk?

Fordi det skaber usikkerhed og forventninger om, at ejendomme beliggende i de mørkeblå områder nu bliver mindre værd. Men realiteten er, at vi slet ikke ved, om det reelt er i de mørkeblå områder, man har problemerne. Der er jo eksempler på at områder, som i de hidtidige vandområdeplaner er udpeget som sårbare, er pillet ud. Andre er kommet ind med krav om ekstra store indsatser. Det giver ikke mening for os.

Kortet er nyt for Landbrug & Fødevarer?

Absolut. Landbrug & Fødevarer har ikke kendt det overhovedet. Det er vores helt klare indtryk, at det er kommet ind i 11. time ved de landbrugspolitiske forhandlinger før jul.

I aftalen står, at kortet kan ændre sig? 

Ja, og det er en pointe, vi vil holde fast i. Vi vil både fagligt og politisk udfordre analysemetoder og kvælstofmodeller, og vi tror på, at de nye måleprogrammer, der skal sættes i gang, vil ændre billedet. Der er ting i det kort, som slet ikke hænger sammen. Jeg mener, det er en kæmpe fejl, at det er kommet med.

Er det rimeligt at klage - landbruget har selv ønsket sig den målrettede regulering?

Ja, det har vi. Derfor skal vi også holde fast i, at vi med landbrugspakken først og fremmest får nogle ændringer, som vi har kæmpet for i årtier. Fra foråret kan vi igen begynde at gøde efter afgrødernes behov - fuldt og helt fra 2017. Det betyder, at vi undgår et årligt tab på mindst 2 mia. kr. Og når vi i 2018 skal i gang med den målrettede regulering i områder, hvor der er problemer med tab af næringsstoffer, bliver det med fuld kompensation og med mulighed for at vælge virkemidler. Der er afsat en mia. kr. til kompensation. Det er altså historisk. Men derfor er vi stadigvæk uenige i nogle af modelberegningerne og vil fortsat udfordre dem.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle