Ingen kan være tjent med sådan en administration

Jens Gammelgaard er som formand for Odder-Skanderborg Landboforening dybt involveret i problematikken omkring vandområdeplanerne. Rapporten fra IFRO, som i foråret viste, at halvdelen af landbrugsjorden omkring Norsminde Fjord skal tages ud af drift, har gjort mange af hans medlemmer dybt bekymrede for fremtiden og for mulighederne for at sælge eller foretage et generationsskifte på gården.

Derfor har han også fulgt arbejdet med De Syv Synder meget nøje.

Hvad tænker du om De Syv Synder-kampagnen?

Den er vigtig og rigtig. Vi skal fortælle både vores medlemmer, politikere og omverdenen, hvor vanvittige og ekstremt forkert beregningerne bag vandområdeplanerne er. Alle der læser artiklerne vil kunne se, at der slet ikke er hoved eller hale i de beregninger, som nogle af forskerne har lavet, og det er godt at få det på banen i en form, så vi alle kan se galskaben, og at der reelt er fiflet med tallene.

Ingen, hverken landmænd eller andre, kan være tjent med at blive reguleret på baggrund af så forkerte tal, hvor man bare sjusser sig frem for at nå et resultat, der passer med ambitionerne. Jeg er utroligt skuffet over, at den slags foregår i Danmark. Vi plejer at prale af, at vi er et land med retfærdige love og regler, men i det her tilfælde er det i hvert fald ikke tilfældet. Man ødelægger folks liv og virksomhed uden grund. Det kan jeg som landmand og skatteyder kun være dybt forarget over.

Når jeg følger arbejdet med De Syv Synder, så bliver jeg rigtigt glad og stolt over den faglighed og kampgejst, som vi kan mønstre i Landbrug & Fødevarer-familien. Vi producerer selv en masse viden, bl.a. i Seges, og det er beregninger, som holder vand, og som der bliver lyttet til. Det er stærkt arbejde i fællesskab mellem Landbrug & Fødevarer, Seges og de lokale foreninger, og det viser, at systemet er stærkt og fungerer.

 

Hvorfor er det vigtigt?

Der er efterhånden så mange eksempler på, at reguleringen af landbruget er løbet af sporet og ikke er baseret på solid faglighed, men mere på politik og holdninger. Det har været virkelig dyrt for erhvervet – ikke mindst, når det handler om kvælstof. Derfor har vi kæmpet en hård kamp for at få slået hul på de mange fejl og myter, så reguleringen bliver mere fair og faktabaseret. Vi er kommet et stykke vej, og Fødevare- og landbrugspakken var en rigtig vigtig milepæl, men der skal fortsat kæmpes hårdt for at få mere rimelighed i reguleringen.

 

Hvad betyder det for dig at kæmpe for landbruget?

Jamen, jeg er da rigtig stolt at gå i kamp for landbruget. Vi har så mange gode og ordentlige medlemmer, som jeg utroligt gerne vil hjælpe med at få nogle ordentlige forhold at producere under. Det er en stor motivation for mig at være med til at rykke noget for de landmænd, som hver dag kæmper en hård kamp for at få tingene til at hænge sammen.

 

Hvad tror du kommer ud af arbejdet med synderne?

Jeg kan næsten ikke forestille mig andet, end at de mange gode og redelige politikere, som vi heldigvis har, må se lyset og dømme vandområdeplanerne ude. Det er ekstremt kompliceret stof, og jeg kan godt forstå, at man har forladt sig på de oplysninger, man har fået fra forskere og embedsmænd. Men når man nu kan se, hvor mange fejl og mangler der er i materialet bag planerne, så må det kalde på en reaktion.

Vi har oplevet mange uforståelige holdninger, som handler mere om at tækkes kernevælgerne end om fakta. Alligevel tror jeg, at vi får slået hul, og at fornuften og rimeligheden sejrer. Det kan ikke være rigtigt, at fejlagtige data skal ødelægge et helt erhverv og mange lokalsamfund.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle