Forhandlinger blev skruetvinge for landbruget - som aldrig blev hørt

Det er »generelt utilfredsstillende« at eksterne aktører som landbruget ikke blev hørt, da den tidligere regering fastsatte en dansk ammoniakredukton på 24 pct. i Gøteborgprotokollen. Det mener miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Regeringen fulgte den normale procedure for internationale forhandlinger, da SRSF-regeringen i maj 2012 forhandlede om Gøteborg-protokollen med det danske reduktionskrav for ammoniakudledning på 24 pct.

Men inddragelsen af eksterne aktører som landbruget, der skal levere reduktionen, har til gengæld »generelt« været »utilfredsstillende.«

Det skriver Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Laren i et svar til Alternativets Christian Poll.

Urealistisk krav

»Jeg ser med stor bekymring på de samfundsøkonomiske omkostninger, der måtte følge af, at landbruget underlægges et reduktionskrav, som har været urealistisk højt,« skriver Esben Lunde larsen.

»Potentielle samfundsøkonomiske omkostninger, som den daværende SRSF-regering tilsyneladende ikke tog hensyn til, da 24-reduktionsmålet blev fastsat, betyder, at vi som samfund risikerer at hænge på en meget stor regning, hvis ikke kravet om 24 pct. af ammoniakudledningen leveres,« skriver ministeren videre.

»Vaskeægte skandale«

Christian Poll ville vide, om Esben Lunde Larsen er enig med viceformand i L&F Lars Hvidtfeldt, som i et indlæg på Altinget bl.a. skrev om forløbet:

»Selv dem, der skal stå for den flotte reduktion, spurgte Ida Auken (fhv. miljøminister for SF, red.) ikke til råds. Landbruget blev aldrig hørt. Samtidig blev Folketinget udelukkende orienteret skriftligt og det først lige inden de endelige forhandlinger. Orienteringen til Folketinget var mildest talt mangelfuld, grænsende til vildledende. Indberetningen om reduktionen på de 24 procent var altså aldrig igennem en normal demokratisk proces. Det er en vaskeægte skandale.«

Af svaret fremgår, at ministeren er i alt fald delvis er enig med Hvidtfeldt.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle