Af Martin Merrild, formand, Landbrug & Fødevarer

Set med de europæiske briller har vi været igennem en nervepirrende uge op til briternes afstemning i går om deres fortsatte medlemskab af EU. Som formand for COPA, der arbejder for de 23 mio. landmænd i EU, har jeg uhyre svært ved at forstå, hvordan briterne overhovedet kunne nå så langt som til en afstemning om emnet. I hverdagen er jeg meget optaget af arbejdet med, hvordan vi bevarer og styrker vores europæiske fællesskab, og det er næsten umuligt for mig at sætte mig ind i tankesættet hos dem, der ikke vil være en del af det.

Brexit var naturligvis et de emner, vi brugte tid på at tale om, da EU’s landbrugskommissær, Phil Hogan, tidligere på ugen var i Danmark. Søndag besøgte han sammen med repræsentanter fra sin stab Jens Gammelgaard og familien på deres svinebedrift ved Odder, hvor også L&F’s formandskab var til stede.

Med Phil Hogan har vi i sandhed en EU-kommissær, der er landmændenes kommissær. Han knokler for, at vores synspunkter skal blive hørt, og han har mere travlt med at åbne nye markeder end med at deltage i legen om at finde nye tilskudsmuligheder. At have en mand som ham og andre kvalificerede folk til at repræsentere vores synspunkter i kommissionen, giver os landmænd så ufatteligt meget mere indflydelse på, hvordan tingene skal udvikle sig, end det gør, at vi gang på gang brokker os i medierne over tingenes tilstand.

Hvis vi ønsker indflydelse på de rammer, vores nationale lovgivning skal skabes indenfor, er vi nødt til at blande os der, hvor tingene sker. Og det er altså i EU. Det er derfor, vi har folk siddende i Bruxelles og på Axelborg, der arbejder målrettet med at udøve indflydelse i EU. Forhåbentlig kan man se deres aftryk på resultatet, når medlemslandenes repræsentanter i dag tager spørgsmålet op om at forlænge godkendelsen til brug af glyphosat i EU.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle