Kæmpe fosforvådområde indvies ved kendt gods

Et at de første og største fosforprojekter i Danmark indvies fredag næste uge.

Danmarks største fosforvådomådeprojekt indvies fredag i næste uge på Vinderslevholm Gods, oplyser Silkeborg Kommune. Godset er kendt som vært for Den Store Bagedyst fra 2012 til 2015.

Projektet er et at de første og største indsatser i Danmark for at nedbringe udledningen af næringssaltet fosfor. Planen er, at der årligt skal tilbageholdes 563 kg fosfor fra Mausing Møllebæk og Haurbæk.

Fosforvådområdet etableres ved at genoprette og omlægge vandløb, så der igen kommer et mere naturligt samspil mellem vandløbet og ådalen. Herved sikres oversvømmelse af arealerne langs vandløb ved store vandføringer, så fosforen bundfældes og tilbageholdes på de vandløbsnære arealer.

Den samlede pris på at lave snoninger og forskellig vanddybde i de to vandløb er fire millioner kr.

"Formålet med projektet er at reducere udledningen af fosfor til Hinge Sø, hvor fosfor er et særligt stort problem for søens vandkvalitet. Ligesom kvælstof kan fosfor føre til en øget vækst af alger, som gør vandet uklart. Det har en negativ effekt på søens øvrige dyre- og planteliv. De forringede forhold medfører, at søen kommer ud af balance, så den gode økologiske tilstand ikke kan opretholdes," skriver kommunen i en meddelelse.

Den offentlige indvielse foretages af miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, Silkeborg kommunes Borgmeter Sten Vindum, Gudenåkomitéens formand Jens Peter Hansen samt Poul Erik Rind, lodsejer af Vinderslevholm Gods og deltager i fosforvådområdeprojektet.

Silkeborg Kommune, som har været ansvarlig for projektet, har haft et tæt samarbejde med lodsejerne i området i tæt samarbejde med Gudenåkomitéen. Især det tætte samarbejde med de lokale lodsejere har haft stor betydning for gennemførelsen af projektet, fordi der har været enighed mellem lodsejerne om kommunen om værdien i at inddæmme fosforen.

Samme dag som indvielsen afholder Gudenåkomitéen en lukket konference på Vinderslevholm, hvor repræsentanter fra bl.a. Miljøstyrelsen, Landbrug og Fødevarer og Danmarks Naturfredningsforeningen diskuterer spørgsmål netop omkring arbejdet med vådområder og ådale.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle