Kæmpe kyllingeslagteri officielt indviet

Det lokale kyllingeslagteri Rokkedahl Food blev i går indviet i Nibe, og flere forbedringer og ændringer har været i gang undervejs, siden projektet startede.

Maskinerne står rengjorte og parate til næste dags produktion af slagtekyllinger, og de første fjerkræ ligger allerede klar i kølediskene i supermarkederne. På halvandet år har selskabet Rokkedahl Food arbejdet til sidste øjeblik for at gøre deres nye slagteri i Nibe klar, og mandag d. 11. marts blev det officielt indviet med miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen i spidsen.

»Jeg er beskeden, når jeg siger, at vi er mega stolte af, at vi på knap halvanden år er gået fra ide og tegninger, til at vi står med et spritnyt slagteri og er begyndt at levere de bedste kyllinger til dansk detailhandel,« sagde Anders Laursen til de fremmødte af indvielsen.

Han er medejer og administrerende direktør for Rokkedahl Food, som skal stå for det nye slagteri og markedsføring af kyllingerne. Åbningen af slagteriet og satsningen på økologi og velfærd har givet et travlt halvandet år op til, uddybede Anders Laursen til Landbrugsavisen.dk.

Blandt andet har de udover slagteriet opført en ny øko-stald med besøgsfaciliteter, hvor kunder og forbrugere kan komme og kigge på kyllingerne. Nogle af de gamle stalde har fået udgangshuller og udearealer til de økologiske og fritgående fjerkræ. I alt driver selskabet mellem 1.000 og 1.300 hektar jord, hvoraf 50 hektar er blevet lagt om til udendørskyllinger.

»Udover det, så omlægger vi 300 hektar af vores almindelige markbrug til økologi for selv at være med til at dyrke vores eget økologiske foder,« fortalte Anders Laursen.

Hidtil stod Rokkedahl Landbrug for at producere 10 mio. konventionelle kyllinger årligt. Det halveres nu for at gøre plads til de nye specialkyllinger, det vil sige fritgående, økologiske og velfærdskyllinger, der bliver sendt afsted på det nye slagteri, når opdrætstiden er slut.

»Til at starte med opdrætter vi færre kyllinger, men vi håber, at vi kan lave endnu flere økologiske og fritgående, så vi kan lave det samme antal kyllinger, som vi gør i dag. Det vil da være drømmen,« siger Anders Laursen.

For Anders Laursen er det vigtigt at producere det, som forbrugerne og detailhandelen vil have. Han mener, at der både er efterspørgsel på konventionel og økologi, hvorfor det ifølge direktøren ikke er holdbart kun med det ene. Dog har selskabet indgået et samarbejde med Dyrenes Beskyttelse for at vise forbrugerne, at de går op i dyrevelfærd.

»På slagteriet er vi også gået længere ved at bruge en bedøvelsesform, som er langt mere dyrevenlig,« sagde han og henviste til, at specialkyllingerne bliver bedøvet med CO2 i de kasser, de ankommer i, før de bliver hængt op i benene og slagtet.

Et nyt slagteri kan umiddelbart virke skræmmende for lokale borgere, men til det fortalte Anders Laursen, at de startede tidligt ud med at informere borgerne om planerne af slagteriet.

»Vi startede allerede for et år siden med informationsmøde med borgere fra de lokale byer, hvor vi fortalte om slagteriet, og hvordan det f.eks. vil være med lugtgener. Vi har udelukkende mødt positive tilkendegivelser, og folk som egentlig for, at der kommer en virksomhed, som også skaber nye arbejdspladser,« siger han.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen var med til indvielsen og pakkede flere kyllinger i slagteriet. Anders Laursen, at de kun er i opstartsfasen.

»Det tager tid og flere ting skal finjusteres, så de næste tre måneder skal vi bruge på at få en ordentlig drift i gang, men derefter burde vi være i normal drift. Derudover skal vi fortsat udvikle os og tænke på, hvad fremtidsforbrugeren gerne vil have,« sagde han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle