Kæmpe larvefarm får millioner i støtte

Både Miljøstyrelsen og Undervisnings- og Forskningsministeriet støtter larvefarm i gamle kyllingestalde.

Næsten 16 mio. kr. får larvefarmen Enorm i tilskud fra Miljøstyrelsen. Pengene skal bruges til at skabe Danmarks første industrielle produktion af insekter på en tidligere kyllingefarm i Flemming ved Horsens.

Helt nøjagtig er beløbet på 15,9 mio. kr., der kommer fra en pulje på i alt 64,5 mio. kr., som Miljøstyrelsen giver til såkaldte ’fyrtårnsprojekter’, som skal være med til at vise vejen til fremtidens miljøløsninger.

Samtidig har Enorm fået 235.000 kr. i støtte fra Innovationsfonden under Uddannelses- og Forskningsministeriet. Støtten er givet gennem det såkaldte ’Innobooster’ program. Pengene skal blandt andet bruges til at overbevise EU, om at insektmel baseret på black soldier fly ikke er en risiko som en fødevare.

Landbrug med fem ansatte

Enorm ejes af Carsten Lind Pedersen, Lasse Hinrichsen og Jane Lind Sam. De tre stiftede larvefabrikken i efteråret 2017. Kort efter købte Carsten Lind Pedersen landbruget vest for Horsens, for at starte Danmarks første industrielle insektproduktion, hvor der skal fremstillet animalsk protein og olie.

Sammen med fem ansatte har de siden arbejdet med at forfine produktionen af black soldier fly larver i deres eget laboratorium, samtidig med at de har totalrenoveret to ældre kyllingestalde til produktion og laboratorier. Staldene blev indviet 30. november, hvor fluer og larver begyndte at flytte ind i staldene.

De knap 16 mio. kr. fra Miljøstyrelsen gives til Enorm og fem andre projektpartnere; DTU Aqua, Teknologisk Institut, Aller Aqua, Hanneman Engineering og Champost. Projektet starter 1. januar 2019 og løber over fire år.

Investerer over 100 mio. kr.

Indtil nu er det Carsten Lind Pedersen, der har finansieret udviklingen af Enorm.

”Vi er utroligt glade for at få bekræftet, at der er andre, der tror på vores projekt, og at Miljøstyrelsen bidrager med så stort et beløb. For både Enorm og de øvrige projektpartnere er det et stort ansvar at leve op til, og vi går til opgaven med stor ydmyghed og taknemmelighed”, siger Carsten Lind Pedersen.

Til LandbrugsAvisen har Carsten Lind Pedersen for nylig sagt, at han regner med, at aktionærerne i Enorm i alt skal investere omkring 135 mio. kr. i larvefarmen i år og de næste tre år.

Animalsk protein og olie

I første omgang skal Enorm hver dag producere og forarbejde 1,5 ton levende larver. Om 5-7 år er det planen at producere 100 ton levende larver om dagen.

Larverne skal bruges til fremstilling af proteiner og fedt i fødevarekvalitet. Ejerne forventer, at langt størstedelen skal bruges til foder til især fisk. Foderforsøg har vist, at insektmel i stor udstrækning kan erstatte fiskemel i fiskefoder. Fiskemel produceres af vilde fisk og lægger et stort pres på økosystemet i verdenshavene.

Desuden er det tanken at gødningen fra insektproduktionen skal sælges som kompost.

Produktionen kræver ikke meget plads og CO2-udslippet er lille. Larverne udnytter foderet effektivt, og i larvernes sidste syv levedøgn inden de høstes, øger de deres egen vægt 40 gange.

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle