Kæmper for at købe sin fars jord tilbage

I 2008 tvangseksproprierede Randers Kommune landbrugsjord. En landmand vil købe sin fars tidligere jord, men nu er prisen skudt i vejret.

Der er tomt, når Jørgen Glud kigger ud over industrigrunden syd for Randers. Det var her, hans far dyrkede jorden. Men Randers Kommune havde store planer om boomende industri tæt ved motorvejen og ekspropierede hans og andre landmænds jord. De i alt 55 hektar har siden ligget øde hen.

I dag drømmer Jørgen Glud, der har overtaget den afdøde fars bedrift, stadig om at dyrke jorden på den tomme industrigrund. Her vil han tilplante med vinstokke for at lave en storstilet vinsatsning med hotel: »La Pampa«. I to år har Jørgen Glud forsøgt at realisere denne drøm.

»Det vil blive det største champagnevinprojekt i verden i breddegraden nord for Aarhus. Det er 10 hektar med grønne druer, som vi har fundet frem til gennem flere år i Canada og Tyskland. Druerne modner med perfekt syre i dette mikroklima, og det er det, vi skal bruge for at lave champagnelignende vine,« siger Jørgen Glud.

Problemet er, at hans far afgav landbrugsjord. Nu er det industrijord, der er dyrere.

For 10 år siden gik én landmand frivilligt med til at sælge jorden. Fire fik den eksproprieret, beretter Jørgen Glud.

»Randers Kommune fik storhedsvanvid,« siger han i dag.

»Der er 55 hektar i alt, men når man har haft noget jord i kommunens hænder i næsten 10 år, og man ikke har solgt så meget som en teskefuld jord endnu, så er der noget galt,« siger Jørgen Glud.

På den tidligere landbrugsjord har Randers Kommune bl.a. anlagt veje, lagt kloak og strøm. Dermed er prisen nu otte til ni gange så høj som på landbrugsjord. Jørgen Glud har tilbudt at give 6,3 mio. kr. eller det, der svarer til cirka en halv. mio. kr. pr. hektar. Det er et meget anseeligt beløb, hvis det var landbrugsjord.

Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed

Jørgen Glud vil gerne have fat i netop det stykke jord af flere årsager.

»For det første har jeg dyrket druer i området i næsten 15 år. Vi har eksperimenteret med det mikroklima, vi har her hos os, så jeg kender jorden. Jeg har også et landbrug, der grænser op til. Så vi kan bruge nogle af de samme maskiner,« siger Jørgen Glud, som ejer Carlslund Plantage, hvor der på de 85 hektar dyrkes nordmannsgran.

Drømmen om La Pampa lever endnu.

»Borgmesteren har indkaldt mig til et møde i september. Det er da bemærkelsesværdigt, at man lige pludselig gerne vil snakke, når der er kommunalvalg i november,« siger Jørgen Glud.

LandbrugsAvisen har forgæves forsøgt at få en kommentar fra borgmesteren i Randers Kommune, Claus Omann Jensen (V). Over for Randers Amtsavis har han kaldt vinprojektet spændende, og han håber, at de kan finde en løsning.

Faktaboks

Lovligt at ekspropriere?

  • En kommune må tvangsekspropriere, når det sker af hensyn til almenvellet. Af Grundloven §73 fremgår: » Ejendomsretten er ukrænkelig. Ingen kan forpligtes at afstå sin ejendom, uden hvor almenvellet kræver det.«
  • Søren Andersen fra LandSyd Landinspektører vurderer, at kommunen gerne må ekspropriere, selvom grunden i dag er tom. »Hvis kommunen ønsker at lave et nyt industrikvarter, så har de muligheden for at ekspropriere jorden efter planloven.«

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle