Kan en komave være kunst?

Som kunstner skal man kunne tænke kreativt. Oftest handler det om at skabe noget unikt og kunne se det smukke i noget, ingen andre kan se det smukke i. Det er præcis, hvad to kunstnere fra Aarhus har gjort, da de på en studietur til Barcelona fik idéen om at lave en skulptur af en komave.

Man får fat i en frisk komave, skyller og renser den, stabiliserer den med ler, hælder gips over, og så har man et kunstværk. Det var i hvert fald, hvad to kunstnere fra Aarhus gjorde, da de på en studietur til Barcelona blev inspireret i en restaurant.

»Vi var på studietur til Barcelona, hvor vi så en montre med en komave. I Barcelona serverer de kogte komaver fyldt med kød.

Jeg tog et billede af komaven, og da vi kom hjem til Danmark, viste jeg fotoet til Kirsten, og vi blev enige om, at det var smukt og kunne laves til kunst,« fortæller Ulla Salling-Mortensen, der sammen med kollegaen Kirsten Holm Nielsen er uddannet fra Kunstakademiet i Aarhus.

De to kunstnere arbejdede under pres på Kunstakademiet i Aarhus, for de havde en helt speciel deadline, de skulle overholde: En lugt-deadline.

»Vi kunne ikke have komaven til at ligge særligt længe, for skolen var bange for, at kødet skulle gå i forrådnelse og tiltrække rotter,« siger Ulla Salling-Mortensen.

Komaver kan være kunst

De unikke gipsaftryk blev afprøvet første gang på en censureret udstilling i København. Her skulle et panel på syv censorer vurdere, om værket var galt eller genialt, og det blev til en tommelfinger op for de to kunstnere, der fik værket med i udstillingen.

Svinetarme og saltede, tørrede hønsefødder

De to kunstnere har også lavet en skulptur til Danish Crown, hvor svinetarme bliver oplyst. Værkerne blev solgt til Danish Crown, selvom nogen mente, at det kunne støde de udenlandske kunder og gæster, der spiste mad der.

»Vi har fået forskellige reaktioner på vores værker, men det har stort set allesammen været positive kommentarer. På en udstilling i Tistrup var der godt nok nogen der klagede over lugten, og derfor kunne man i de lokale aviser læse, at ’kunsten lugter’«, siger Ulla Salling-Mortensen, der også kan fortælle, at det næste projekt er en skulptur af saltede, tørrede hønsefødder.

Faktaboks

  • De to kunstnere mødte hinanden, da de begge i en sen alder blev optaget på Kunstakademiet.
  • De har begge to en fortid i sundhedssektoren i Aarhus. Kirsten Holm Nielsen som praktiserende læge, og Ulla Salling-Mortensen inden for dermatologi.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle