Knust rapshalm fint som strøelse

Hollandsk mælkeproducent har brugt knust rapshalm i flere måneder - og det er bedre end halm, siger han.

Idéen kommer fra Canada og Holland, maskinen er irsk og de fremragende resultater viser sig dag efter dag hos en mælkeproducent i Aalestrup.

Der er tale om strøelse med knust rapshalm, som ifølge Gerwin Arkesteijn er både billigt og effektivt.

"Jeg vil hellere bruge knust rapshalm, end jeg vil bruge snittet halm eller savsmuld," siger Gerwin.

Det var hans lillebror, Erik, som er landmand i Hvilsom, der fik ideen fra en ven som bruger maskinen på sin maskinstation i Canada. Fire af de fem søskende, som alle har landbrug i Danmark, har nu i fællesskab købt maskinen der kunne bruges til at knuse rapshalmen.

"Men de canadiske maskiner er jo alt for store til vores forhold. Til gengæld fandt vi en britisk maskine der kunne løse den samme opgave," fortæller Gerwin Arkesteijn.

Ifølge ham er der flere grunde til at bruge rapshalm der er knust: Det er langt bedre end halm til at suge. Og så er det langt billigere end savsmuld.

Den tredje grund er, at det er med til at sikre et godt flydelag på gylletanken.

"Rapshalm giver også en øget kvalitet i selve gyllen. Det er jo der, hvor savsmuld kan give nogle problemer," lyder Gerwins vurdering.

Tykkere lag

Når et produkt er billigt, sparer man heller ikke så meget på det.

Og netop det er ifølge Gerwin med til at gøre, at der bliver strøet rigeligt i sengebåsene til glæde for køerne.

"I begyndelsen var vi lidt bange for, at det skulle genere køernes hud. Men det har ingen problemer givet overhovedet," siger Gerwin Arkesteijn, der til gengæld har kunnet glæde sig over et celletal på 123.000 som gennemsnit de seneste tre måneder.

Det tykke lag af knust rapshalm gør lejet meget blødere, og i stalden virker det oplagt, at køerne synes om det, lyder vurderingen fra Gerwin.

Allerhelst ville Gerwin have brugt sand i stalden med sengebåsene. Men med de arbejdsmæssige problemer, sand medfører, har det været udelukket.

Flere deler maskine

Den britiske maskine kostede omkring 100.000 kroner at købe, men de kan fås i prisklassen fra 80.000 til 120.000 kroner.

"Vi er fire, der deler maskinen. Vi arbejder på den måde, at vi alle fire knuser halm en gang i kvartalet. Det kræver selvfølgelig, at man har et overdækket sted, hvor den knuste halm kan opbevares, og det skal være i nærheden af stalden. For man kan ikke køre med den knuste rapshalm på en vogn. Så blæser det væk," fortæller den hollandske landmand.

Støv er en af ulemperne ved rapshalmen, men støvet opstår først og fremmest under knusningen.

"Vi har en 130 hk traktor spændt for knuseren og bruger en frontlæsser til at fylde den med. Vi putter halmen løst ned i maskinen, fordi vi så kan køre uafbrudt. Ellers skulle vi standse, hver gang en balle skulle bindes op," fortæller Gerwin.

Den britiske maskine kan bruges til andet end at knuse rapshalm. I Holland anvendes den blandt andet til at knuse tomat- og agurkestængler, før de skal komposteres, for at hindre at de skyder på ny.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle