Konfirmand brugte pengegaven på 10 grise: Vil tjene 500 kr. pr. stk

Konfirmand ønskede sig penge, så han kunne købe 10 grise og i det små starte som landmand.

William Nørgaard ønskede sig penge, da han for nyligt blev konfirmeret. De skulle bruges til at købe 10 økogrise - og det har han nu gjort, beretter TV Midtvest.

"Det var mine konfirmationspenge, jeg brugte på det her, og så har jeg brugt min opsparing på hytter og foder til grisene," siger den 14-årige konfirmand.

Grisene spiser hver omkring 300 kg foder frem mod slagtning i september. De skal sælges for 4000 kr. stykket, og den unge landmand forventer at tjene 500 kr. pr. gris.

Hvad er reglerne egentlig for grisehold? Landbrugsavisen.dk har spurgt Tove Serup, landskonsulent for økologisk svineproduktion ved Seges Økologi Innovation, som er imponeret over den unge landmand.

”Vi synes, at det er spændende, at unge mennesker interesserer sig for grise og bruger deres konfirmationspenge på den måde. Det er meget positivt,” siger Tove Serup til Landbrugsavisen.dk.

Hun opfordrer dog eventuelle nysgerrige til at sætte sig grundigt ind i regler, inden de selv skulle anskaffe sig grise.

For det første er det begrænset, hvor mange grise man må have til hobbyproduktion. Ved husdyrhold til eget forbrug, for grises vedkommende, forstås enten to søer med opfedning af fem slagtesvin, én so med opfedning af 10 slagtesvin eller 10 stk. andet svinehold.

Hvis man har flere grise end dét, så gælder regler for erhvervsmæssig grisehold.

Selv hvis man har hobbygrise, er der mange regler. Alle grise skal eksempelvis registreres i CHR og øremærkes.

Også hobbyproducenter bør kende de stramme – og fornuftige – danske regler, som skal forhindre eksempelvis smitte.

”Uanset om man har én gris, så råder vi altid til, at man kender reglerne alligevel af hensyn til fuldtidssvineproducenterne. Dem, der har det som erhverv, er helt afhængige af en god smittebeskyttelse. Derfor er det en rigtig god ide at overholde disse krav, uanset hvem man er,” siger Tove Serup.

Der er eksempelvis regler for miljø, hvordan man er placeret i forhold til en eventuel nabo, og der er diverse afstandskrav. Derudover er der karantæneregler, hvis man besøger andre svinebesætninger eller har været i udlandet. Man må heller ikke fodre med madaffald.

Miljø- og Fødevareministeriet har lavet et rigtig godt informationsmateriale, som Tove Serup anbefaler, at man læser.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle