Kongehuset har eksklusiv jagtret på knap 64.000 ha. - nu kan det være slut

Miljøministeriet forhandler med kongehuset om at lade private jægere gå på jagt i regale arealer.

Miljøministeriet forhandler med kongehuset om at begrænse de kongeliges eksklusive ret til jagt i statens bedste skove. Det sker, efter at DR er begyndt at grave i kongehusets privilegier.

Når kongehuset cirka seks gange om året inviterer Danmarks øverste spidser på jagt, sker det i en af landets 214 bedste skove, som den royale familie har eneret på at jage i.

Sådan har det været i 165 år, men nu varsler Naturstyrelsen et opgør med de kongeliges privilegerede jagt-traditioner. Styrelsen forhandler nemlig lige nu med kongehuset om, at de statslige skove, som kongehuset hidtil har haft eneret på at bruge til jagt, kan lejes ud til andre jægere og dermed indbringe millioner til statskassen.

"Der er kommet nye signaler fra kongehuset, der betyder, at vi nu undersøger hvilke af de regale arealer, der vil kunne lejes ud til almindelige jægere," siger miljøminister Kirsten Brosbøl til DR.

En kortlægning foretaget af DR’s Undersøgende Databaseredaktion viser, at kongehuset på de fem-seks årlige kongejagter kun benytter under en tredjedel af skovarealerne, som til sammen fylder mere end Bornholm.

"Det er helt urimeligt, at kongehuset overhovedet har ret til at gå på jagt i statens skove. Det er på høje tid, at den ret bliver taget fra dem," siger SF’s folketingsmedlem Lisbeth Bech Poulsen til DR.

Efter i kongehuset i årevis har afvist muligheden for at udleje skovene til almindelige jægere, forhandler Naturstyrelsen nu med kongehuset om et opgør med den royale eneret jagt på nogle af landets bedste jagtmarker. Det viser et mødenotat, som DR’s Undersøgende Databaseredaktion har fået aktindsigt i.

"Det er for tidligt at sige hvilke arealer, der vil kunne lejes ud. Vi er nu ved at lave en liste, som vi så skal forhandle med kongehuset om," siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

Kongehuset har den eksklusive jagtret på knap 64.000 hektar af statens fineste jagtarealer. Retten er nedfældet i Civillisteloven, der stammer fra grundlovens tilblivelse i 1849. De 214 skove og søer blev udpeget i 1947, og listen er ikke ændret siden.

DR’s Undersøgende Databaseredaktion har fået aktindsigt i hvilke skove, kongehuset benytter til sine gennemsnitligt seks årlige kongejagter. Kongejagterne foregår naturligvis kun på en brøkdel af disse skoves arealer, men selv om man tæller skovenes totale areal med, så fylder de ifølge Naturstyrelsen 19.174 hektar. Det svarer til cirka 30 procent af alle de såkaldt regale arealer.

Emneord

jagt

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle