Konsulent: Her er fælderne for dårlig foderhygiejne

Vær kritisk med hensyn til god hygiejne i foder.

Af Inger-Marie Antonsen, kvægkonsulent, Centrovice

Kender du det? Foderrationen er optimeret og i orden ud fra diverse parametre vedrørende næringsstoffer, vitaminer og mineraler, tørstofprocent, blanderækkefølge og så videre.

Og alligevel er køerne ikke helt på toppen, leverer for mange celler og for lidt mælk.

Måske er der et hygiejne svips et eller andet sted. 

Kig på udtagningsfladen i ensilagen

Fx i ensilagen. Hop ud af læsseren ved dagslys og kig grundigt på udtagningsfladen. Mærk om der føles varme nogle steder. Især i eventuelt løst materiale, ved siderne, i toppen og i hjørnerne.  Brug næsen, er der noget som lugter muggent, selvom det ikke ser ud til at være dårligt?

Den øverste meter i ensilage er hurtigere til at udvikle varme efter udtagning end de nederste. Når der er synlige mugklumper er der risiko for usynlige svampetråde en meter ud fra klumpen. Sodakorn kan mislykkes, fx hvis ikke det laves i en ren blander.

Vær kritisk, hvis du ser hvide klumper i sodakorn. Ikke alt hvidt er soda.  Rapskager med klumper skal kigges efter. Bræk klumperne over og se, hvordan de ser ud indvendigt. De kan se fine ud udvendigt og være mugne indeni. 

Gammelt foder i mixeren

Et andet sted kan være i fodermixeren. Især, når der blandes vand i, kan der komme til at sidde et lag af gammelt foder under snegle og i eventuelle hjørner. Sørg for at tage traktornøglen i lommen og at koble kraftoverføringen fra inden du går ind i en blander. Og pas på knivene, brug sikkerhedsfodtøj, solide handsker og knivbeskyttere.

Siloer kan også være et sted, hvor gammelt foder kan bliver ophobet.

Så er der vandbeholdere og selvfølgelig drikkekar. Her må der ikke få lov til danne sig en hinde, som ska-delige bakterier kan formere sig i. 
 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.