Korn og soja er billig – udnyt det!

Lave priser har lettere ved at stige end at falde yderligere – husk det!

Af Jakob F. Kjærsgaard, markedesanalytiker, Gefion, www.kornbasen.dk

Tirsdag 11. april udsendte det amerikanske landbrugsministerium (USDA) deres månedsrapport over den globale afgrødeforsyning. De i forvejen meget store globale lagre af hvede og majs blev yderligere opskrevet, og set i det lys var rapporten prisnegativ. Alligevel var reaktionen på afgrødebørserne behersket – ja rent faktisk så vi prisstigninger de følgende dage frem mod påsken

Efter min opfattelse skal årsagen findes i, at priserne allerede er presset meget langt ned oven på en stribe USDA-rapporter, som har understreget, at forsyningssituationen er meget høj efter 2016-høsten. Det er derfor allerede indarbejdet i priserne. Vi står nu overfor vækstsæsonen på den nordlige halvkugle. Det indebærer vejrlige risikomomenter for produktionen - der er trods alt ingen garanti for, at stort set alt igen i år forløber gnidningsfrit. Derfor er der ingen i markedet, som på bagrund af en ny opskrivning af en i forvejen meget stor 2016-høst har lyst til at satse på, at de lave priser bliver endnu lavere!

Kort sagt: Når prisen er lav, skal der mere til at få den til at falde yderligere end for at få den til at stige.

USDA-rapport 10. maj

Den 10. maj kommer den næste USDA-rapport, som samtidig er den første, som indeholder estimater for 2017-høsten (nordlige halvkugle) og 2018-høsten (sydlige halvkugle) - altså den nye globale høst. Viser dette første - og selvfølgelig - meget usikre estimat en underskudsproduktion vil det garanteret give et boost til prisen, mens et nyt produktionsoverskud næppe vil kunne trykke priserne ret meget grundet de fortsatte vejrlige usikkerhedsmomenter.

Kornet er billigt - udnyt det!

Set i et 10 årigt perspektiv er hvedeprisen lav. Faktisk ligger den nuværende pris på 2017-høsten 85 kr. lavere end topprisen over de sidste 10 år, men kun 20 kr. højere end bundprisen! Dermed ikke sagt, at prisen med sikkerhed stiger i de kommende måneder, men blot, at tabspotentialet er større for købere end for sælgere.

Man kan så mene, at de store lagre er en garanti for, at prisen bare forbliver lav - uanset om vejrguderne for første gang i flere år bliver modspiller i nogle af de betydende dyrkningsområder på den nordlige halvkugle med et produktionsunderskud til følge. Sådan forholder det sig imidlertid ikke. Det er nemlig en historisk kendsgerning, at selvom lagrene er store, vil markedet alligevel reagere prispositivt det øjeblik, at produktionen ikke kan følge med forbrugsudviklingen. Måske fordi markedet er velkendt for at tage sorgerne på forskud!

Derfor vil jeg endnu engang understrege, at jeg anser det for driftsøkonomisk fornuftigt, at man benytter det nuværende prisniveau på 2017-høsten til at få afdækket i hvert fald halvdelen af næste års kornforbrug (2017/18).

Prissikring af kornforbruget kan f.eks. ske via futurekøb (december 2018) på Matif. Alternativt kan man købe ’call optioner’ med en strikepris på f.eks. 180 euro. Man kan udnytte optionen, hvis prisen stiger (vejrlig modgang), og man kan undlade at udnytte den, hvis prisen falder. Der tegnes således en forsikring mod prisstigninger. Faktisk er forsikringspræmien (lig med prisen på call optionen) billig i øjeblikket, nemlig fire til fem kr./hkg.

Soja-markedet

Også her var USDA-rapporten 11. april en prisnegativ affære, hvilket primært skyldtes en større end forventet opskrivning af den sydamerikanske sojaproduktion - anført af Brasilien. Alligevel steg prisen faktisk! Det kan skyldes flere forhold, blandt andet er det en udbredt opfattelse, at USDA undervurderer den amerikanske eksport og, at et voldsomt regnvejr i Argentina sætter spørgsmålstegn ved det argentinske estimat. Samtidig er sojaprisen allerede presset ned til det laveste niveau i et år, hvilket selvfølgelig også i sig selv vanskeliggør yderligere prisfald forud for den amerikanske vækstsæson.

Som for korn anser jeg det for risikospredende og driftsøkonomisk fornuftigt, at sojaforbruget frem til efteråret nu er afdækket og ligeså minimim halvdelen af forbruget frem til foråret 2018. Sojaprisen vil være særdeles følsom over for selv det mindste produktionssvigt i det kommende år – uagtet de store lagre.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle