Kraftig vækst i økologiske slagtegrise

Af Ejvind Pedersen, Erhvervspolitik, Afd. for økologi, landbrug & Fødevarer.

Der har i de senere år været markant større efterspørgsel end udbud af økologsk grisekød i hele Europa. Dette har medvirket til fine afregningspriser, men også, at der nu er flere økologiske grise på vej til forbrugerne fra både Friland, Tican/Tönnies og Organic Pork A/S.

I 2016 blev der ifølge Landbrugs- og Fiskeristyrelsen produceret 138.000 slagtegrise. Det var 17.000 flere end året før. Ifølge Landbrug & Fødevarers opgørelse forventes det, at der i 2017 vil blive slagtet 180-190.000 økologiske grise, svarende til en stigning på omkring 35 procent. Den store stigning skyldes både større produktion hos de hidtidige producenter, men også, at omkring 10 nye producenter bliver færdige med omlægning til økologi inden for de næste par måneder.

Ifølge tyske kilder er der også stigende produktion af økologisk slagtegrise i Tyskland og Frankrig, der er de vigtigste eksportmarkeder for Danmark. Men der har også været markant stigning i salget af økologisk kød, og ofte har slagterierne ikke kunnet levere den ønskede mængde til detailhandlen.

Det kan ikke på nuværende tidspunkt afklares, om der med øget produktion kommer mere balance mellem udbud og efterspørgsel i Europa, og om dette i givet fald vil påvirke afregningsprisen fremadrettet. Ud over Danish Crowns basisnotering på 11,00 kr./kg kød betalte Friland i uge 15 et økotillæg på 14,80 kr./kg samt et kvalitetstillæg på op til 3,00 kr./kg.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle