Krakket Østjydsk Bank: Landbruget har presset os

Store nedskrivninger på landbrugsudlån har været med til at vælte læsset hos Østjydsk Bank, som i dag gik konkurs og blev overtaget af Sparekassen Vendsyssel.

Østjydsk Bank har her til eftermiddag indgivet konkursbegæring og er i samme øjeblik blevet overtaget af Sparekassen Vendsyssel, som overtager alle ind- og udlån, kunder og medarbejdere.

Og selvom den massive ejendomsportefølje gennem flere år har trukket et blodrødt spor gennem bankens regnskaber, så har Østjydsk Bank også måttet tage imod en lang række store økonomiske slag som følge af dårlige landbrugsudlån.

”Der er ikke nogen tvivl om, at det, der har presset os, er vores ejendoms- og landbrugsudlån. Vi har haft meget store nedskrivninger på vores landbrugsudlån, og selvom det er gået bedre for landbruget som helhed på det sidste, så har vi haft bedrifter, der har været tabsgivende, og som vi har måttet lukke ned”, siger Max Hovedskov, der er bankdirektør i Østjydsk Bank.

”Det væsentligste problem for os har været vores meget store ejendomsfinansieringer, men det har bestemt ikke gjort tingene bedre, at vi også har haft problemer med landbruget”, siger han.

Krise i fem år

Banken har med direktørens egne ord været i alvorlig krise i de sidste fem år. I den periode har udlånsporteføljen rundet fem mia. kr., og samlet set har banken i perioden 2013-2018 måttet nedskrive omkring 1,5 mia. kr., svarende til knap en tredjedel af de samlede udlån.

Udlån til ejendomme har tegnet sig for godt en fjerdedel af de samlede udlån, mens landbruget har stået for godt 13-14 pct.

”Vi har lige nu udlån for omkring 2,5 mia. kr., og her ligger landbrugseksponeringen på omkring 300 mio. kr. Dertil skal man så lægge nedskrivningerne, og dermed ender landbruget på omkring en halv mia. kr. Det er meget for et institut på vores størrelse”, siger Max Hovedskov.

Han kan ikke sætte et præcist tal på, hvor meget Østjydsk Bank har måttet tage af nedskrivninger på landbruget i de seneste fem år. Men for nylig blev banken pålagt af Finanstilsynet at nedskrive yderligere 132 mio. kr., og her oplyser Max Hovedskov, at landbruget tegnede sig for godt 20 mio. kr. af ekstraregningen.

”Hvor meget, vi har nedskrevet på landbrug, kan jeg ikke sige på stående fod, men det er bestemt et betydeligt beløb”.

Han understreger, at bankens nuværende situation skyldes gamle udlån, som blev stiftet før finanskrisen. Bl.a. blev der, lig i øvrige danske banker, lavet en række renteswaps til landmandskunderne.

”Vi havde også en hel del renteswaps, som har været en del af problemet. Men man kan diskutere, om det var renteswapsene, der forringede driften, eller om der allerede var et problem. Men det ændrer ikke på, at vi havde renteswaps hos en del af vores landbrugskunder”, siger Max Hovedskov.

Han fortæller, at årsagen til, at banken nu er gået konkurs er de gamle lån, som ikke kunne vedligeholdes.

”Vi har haft meget store nedskrivninger på en række store kunder, hvor der har været problemer. Og når kunderne kommer i problemer, aflejrer det sig i nedskrivninger hos os. Så hovedårsagen til konkursen er gamle skader med alt for mange store udlån med dårlig bonitet”, siger Max Hovedskov.

Banken er nu overtaget af Sparekassen Vendsyssel, der har overtaget alle lån for 50 mio. kr. Aktionærerne har tabt deres penge.

”Jeg beklager naturligvis, at vi ikke har kunnet finde en løsning, som havde værdi for aktionærerne. Vi har i flere år arbejdet hårdt på at finde en samlet løsning, hvor Østjydsk Bank kunne drives videre. Det har desværre ikke været muligt, og det er absolut sørgmodigt, for det er et farvel til 120 års lokalbankshistorie. Men vi glæder os over, at vi ikke er nødsaget til at fyre medarbejdere, og at hverdagen i morgen er den samme for vores kunder. Det ændrer det her ikke på”.

 

 

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle