Krise gav vækst og udvikling

Landbrugskrisen i 1970'erne reducerede omsætningen på Landia med 60 procent. Det blev ikke til lukning, men udvikling og vækst.

Landia A/S blev etableret i 1933, og derfor skal virksomhedens 75 års jubilæum markeres på Agromek 2008.

Landia er nu en topmoderne virksomhed, der udvikler og leverer avancerede pumpe- og omrøreanlæg til både landbrug og industri i flere lande. Men Landia oplevede en slem krise sidst i 1970'erne i lighed med mange andre leverandører til danske landmænd.

Lukningstruet

"Landbrugskrise og investeringsstop reducerede omsætningen til 40 procent i løbet af kun ét år. Men det lykkedes for den daværende ledelse at få vendt udviklingen, så krisen blev indledningen til udvikling og vækst," fortæller administrerende direktør Poul Hjulmand. Derfor blev der sat gang i produktudvikling og eksport.

I 1976 blev den første dykkede pumpe fra Landia introduceret. Denne teknologi har siden været bærende for Landia. I dag afsætter vi omkring 70 til 80 procent af produktionen på eksportmarkederne.

"Vi oplever også," tilføjer Poul Hjulmand, "at vi kan levere det samme antal enheder i dag som for 10-15 år siden. Det er ensbetydende med en stigende markedsandel, idet antallet af bedrifter er blevet reduceret væsentligt i samme tidsrum."

Landia blev grundlagt af brødrene Christian og Aage Øllgaard. De indledte med at fabrikere håndpumper til opstilling ved brønden. Disse pumper var et nødvendigt hjælpemiddel, før elektriciteten blev indlagt.

Landia har også fabrikeret en aljepumpe til den tid, hvor aljetønden skulle fyldes ved muskelkraft. Da elektricitet begyndte at blive udbredt, udviklede Landia en rigtig eldrevet grundvandspumpe.

Udvikling til gyllesystemer

Landia's storhedstid begyndte med gyllesystemernes udbredelse i 1960'erne.

Som noget usædvanligt for den tids fabrikanter af landbrugsmaskiner tænkte fabrikant Christian Øllgaard i helhedsløsninger. Landia udviklede ikke alene langakslede gyllepumper, men også betonelementer til gyllekanaler og gylletanke. Christian Øllgaard har også udviklet en gyllenedfælder og var dermed langt forud for sin tid.

Efter landbrugskrisen og introduktionen af den dykkede pumpe begyndte Landia sideløbende at udvikle og producere pumpe- og omrøreanlæg til industrielle formål, herunder især rensningsanlæg.

Teknologien er siden videreudviklet til biogasanlæg, hvor pumpe- og omrøreanlæg udgør en nøglefunktion. I den forbindelse er det af stor vigtighed, at pumperne kan findele (neddele) organiske tørstofdele. Et komplet Landia pumpe- og omrøreanlæg til et større biogasanlæg omfatter mange enheder, der er sammenkoblet i avancerede styresystemer med automatiske funktioner.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle