Krise i landbruget betyder krise i bankerne

2016 var et svært år for de fleste med fingrene nær den danske muld. Mens landbrugets krise helt naturligt har ramt de danske landmænds økonomiske situation hårdt, har også bankerne fået et gevaldigt hak i tuden.

Bankernes tab på landbrug blev nemlig øget dramatisk i 2016, og det økonomiske hul er samlet set vokset til 12,2 mia. kr. siden 2009. Tabet voksede alene i 2016 med næsten 60 pct. til 3,5 mia. kr. Sydbank tog ubetinget det største tab og stod tilbage med en regning på over 750 mio. kr. for året. Senest har priserne dog rettet sig for store dele af dansk landbrug, og det har ikke overraskende fået en del af bankerne til at skimte lys for enden af tunnellen. En lang række af de danske lokale banker og sparekasser kunne i forbindelse med deres årsrapporter fortælle, at de enten ikke regnede med yderligere nedskrivninger, eller at nedskrivningerne ville være væsentligt lavere i 2017 i forhold til de forgangne år. I den forbindelse var en række af bankerne ikke sene til at fortælle om, hvordan pengekassen atter blev åbnet på klem for nye udlån. Det kan naturligvis være glædeligt for de danske landmænd, der dog indtil nu skylder 91 mia. kr. i banken. Derudover kommer en realkreditgæld på det tredobbelte, nemlig 279 mia. kr.

I samme ombæring kan nævnes, at Landbrugets Finansieringsbank, der i kølvandet på finanskrisen har udstedt lån og garantier til landbrug og er ejet af Landbrug & Fødevarer, Finansiel Stabilitet samt den finansielle sektor i Danmark, nu skal afvikles, og at lånene efter hensigten skal overtages af pengeinstitutter på sigt.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle