Kritiker: Rapport om vandplaner er »sønderlemmende kritik«

»Langt mere kritisk end noget, jeg hidtil har set.« Sådan betegner lic. agro. Knud Larsen den internationale evaluering af grundlaget for de danske vandplaner.

»Jeg har fulgt mange internationale evalueringer af dansk forskning, men denne er langt mere kritisk end noget, jeg hidtil har set«.

Sådan skriver lic. agro Knud Larsen i bladet Grovvarenyt i en anmeldelse af den internationale evaluering af det faglige grundlag for de danske vandplaner.

Rapporten og fortolkningen af den har allerede før sin offentliggørelse skabt debat, fordi den på den ene side giver landbruget ret i en række konkrete kritikpunkter, og på den anden side giver udtryk for grundlæggende ros til de danske forskere og arbejdet med at implementere Vandrammedirektivet i rapportens konklusioner.

Det har ført til jubel i såvel landbruget som på Århus Universitet og i Danmarks Naturfredningsforening, hvor alle oplever at have fået opbakning.

Læs mellem linjerne

Men i Knud Larsens øjne er det klart landbruget, der har fat i den lange ende.

Han har i sin professionelle karriere læst mange internationale evalueringer af danske forskning, og det er hans erfaring, at de altid »begynder med høflighedsformularer og meget diplomatiske formuleringer«, ligesom det er skik og brug at afslutte »med megen diplomati.«

»Essensen skal læses mellem linjerne,« skriver Knud Larsen.

Han peger på, at rapportens detaljerede gennemgang af det faglige grundlag i realiteten »rummer langt flere spørgsmål og langt mere kritik,« end det fremgår af de konkluderende kapitler, bl.a. om fosfors betydning for vandmiljøproblemer.

Kritikpunkterne

Knud Larsen fremhæver en lang række af de spørgsmål og kritikpunkter, som de udenlandske eksperter har fremhævet i evalueringen, bl.a.:

At vands gennemsigtighed tillægges for stor betydning.

At der stilles spørgsmålstegn ved, om fosfor er tilstrækkeligt inddraget i de danske modeller.

At mange fjorde skæres over én kam, selvom de er meget forskellige.

At der bruges for mange gennemsnitsbetragtninger.

At der tages for lidt hensyn til årstidernes betydning for udledninger af næringstoffer.

Alt i alt er der, ifølge Knud Larsen, tale om »en sønderlemmende kritik af den danske måde at gøre det på.«

»Svier til os nu«

Knud Larsen slutter med nogle mere personlige, kritiske betragtninger om den danske implementering af vandrammedirektivet.

Han mener, at Danmark fra starten har grebet implementeringen af Vandrammedirektivet forkert an ved, modsat vore nabolande, ikke at gøre brug af alle muligheder for undtagelser og »formildende omstændigheder« og ved ikke at gennemføre de økonomiske konsekvensberegninger, som er foreskrevet i vandrammedirektivet.

»Det svier til os nu, hvor vi næsten ikke kan vikle os ud af alle de forpligtelser, verdensfjerne miljøidealister og -bureaukrater bandt os til, uden at kende konsekvenserne,« slutter Knud Larsen i Grovvarenyt.

Faktaboks

Knud Larsen (75) er lic. agro og har været forsker i almen genetik på Landbohøjskolen, ved Landbrugets Plantekultur og ved Plant Breeding Institute i Cambridge

Fra 1987 frem til sin pensionering i 2007 var han fuldmægtig i Fiskeri-, Landbrugs- og Fiskeri, samt Fødevareministeriet.

I årene siden har han ofte deltaget i debatten med kronikker og indlæg, bl.a. om dansk miljøpolitik.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle