1.000 danske kvier sendt til russisk mælkegigant: Udvider med knap 40.000 dyr

Bovi-Danmark har netop sendt 1.000 Holstein-kvier afsted til et russisk mælkeimperium, der udvider med 3-5.000 dyr om måneden.

Tidligere på sommeren trådte 1.000 lavdrægtige danske Holstein-kvier ombord på en karavane af dyretransporter, der satte kurs mod et ekstraordinært stort mælkeimperium i Rusland.

De danske kvier var købt hos Bovi-Danmark og skulle ankomme hos den russiske mælkegigant EkoNiva, som i disse måneder er i fuld færd med at øge antallet af malkekøer fra 40.000 til ubegribelige 77.000 styk – vel at mærke på mindre end et år.

”Russiske EkoNiva er ekstremt prisbevidste og køber typisk i Tyskland og Holland til en lavere pris, end de kan få dyrene til her. Men nu har vi fået dem overbevist om, at de skal vende snuden herop, og det er vi naturligvis glade for”, siger Martin Kristensen, adm. direktør i Bovi-Danmark.

Han har yderligere 350 kvier stående til EkoNiva samt 400 til en anden kunde, som inden længe skal gelejdes om bord på to Boeing 747-800 fly fra Billund og forberede sig på en 10 timers flyvetur til den russiske ø Sakhalin, der ligger nord for Japan.

massiv udvidelse

EkoNiva udvider på nuværende tidspunkt med mere end 1.000 dyr om ugen, og den russiske mælkegigant vil i slutningen af året have stort set fordoblet sin produktion fra nuværende 1.270 ton om dagen til 2.000 ton om dagen.

”Vi har arbejdet på dem længe, og det har krævet benhårdt arbejde og ikke mindst en stor mængde marketing fra vores side. Det handler jo om at overbevise dem om, at ’ja, hos os betaler du en højere pris, men du får også et helt anden vare end andre steder’. Og det er jo lykkes”, siger han.

Martin Kristensen og Bovi-Danmark giver lige nu 9.700 kroner for en lavdrægtig Holstein-kvie, mens det tal til sammenligning er omkring 7.800 kroner blandt hollandske dyreeksportører – altså en forskel på knap 2.000 kroner.

Staldene er der – dyrene mangler bare

EkoNivas stalde til de mange tusinde nye dyr i Rusland står allerede klar, og derfor er der ikke overraskende behov for en massiv tilkomst af nyt kvæg. Alene de sidste tre måneder har det russiske selskab købt 3-5.000 dyr om måneden.

Samlet set har Bovi-Danmark i første omgang fået ordrer ind på 1.350 Holstein-kvier. Men står det til Martin Kristensen, så kan det tal blive langt højere i fremtiden – dog ikke for enhver pris.

”Der er ingen tvivl om, at de stadig er meget prisbevidste, selv efter at vi har handlet med dem et par gange nu. Derfor har vi også sagt, at hvis der er andre potentielle kunder, som vil give mere for dyrene, så ryger de altså ned bag i køen”, siger Martin Kristensen.

”Hvis jeg kan hente en bedre pris hos andre af mine kunder, så gør jeg det, og så må russerne [EkoNiva, red.] hente de øvrige dyr sydpå”.

Ifølge Martin Kristensen kommer den nuværende gigantudvidelse dog kærkomment midt i en tørkeperiode, som får flere og flere landmænd til at tænke i andre baner med deres dyr end den almindelige mælkeproduktion.

”Vi var bange for at blive oversvømmet af dyr i forbindelse med tørken, simpelthen fordi der var mangel på foder. Men det ser heldigvis ud til, at vi kan holde priserne oppe lidt endnu. Normalt kører vi ikke med en horisont, der er længere end 3-4 måneder, men EkoNivas efterspørgsel vil kunne holde bunden oppe på markedet i hvert fald i det kommende år”.

Martin Kristensen forventer også en øget efterspørgsel på kvier insemineret med kønssorteret sæd, hvilket kan give en højere pris i løbet af efteråret.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.