3F: Sludder at overenskomst presser folk ud af landbruget

En overenskomst giver masser af muligheder til svage arbejdstagere, lyder det fra fagforening efter kritik fra blokadetruet landmand.

Landmand Jørn Kjær Madsen retter i dag en skarp kritik af de konsekvenser, det kan have for de bløde jobs i landbruget, hvis de skal give overenskomstmæssige lønninger til samtlige ansatte.

”Jeg er bange for, at vi kommer til at lægge et tempo, hvor ikke alle kan følge med,” siger Jørn Kjær Madsen.

Han spår, at der vil være plads til færre af de personer, som ikke kan arbejde lige så effektivt eller med samme kvalitet, som de mest effektive.

Det kritik ser 3F dog ikke meget fornuft i.

”Det er ny version af undskyldningen for ikke at have en overenskomst og lidt noget sludder,” siger formand for Den Grønne Gruppe i 3F, Vagn Henriksen.

Hollandsk trehjuler klar til gylleudbringning næste årTeknik 25. oktober · 10:09

Han oplever, at mælkeproducenter som regel er godt tilfredse med at have en overenskomst, hvor de slipper for at skulle forhandle individuelt med medarbejderne, for at få styr på alle detaljer med løn og forsikringer.

Vagn Henriksen understreger også, at der i overenskomster er en lang række ordninger, der tager hensyn til ansættelser af folk med lavere arbejdstempo.

”Ved hjælp af det der hedder de Sociale Kapitler i overenskomsten, så er det muligt at lave individuelle ordninger, og det bliver også brugt. Baggrunden skal dog være reel, der skal være et form for handicap, det er ikke begrundelse nok, at den ansatte kommer fra Rumænien eller Polen,” siger Vagn Henriksen.

Vagn Henrikssen ser sagen som en konsekvens af den udvikling, landbruget er i.

”Tendensen er, at landbrugene bliver større og kan sammenlignes med virksomheder. Vi kører et projekt, hvor vi opsøger landmænd, og har selvfølgelig ingen interesse i de helt små brug, men går efter de som har en del ansatte,” siger Vagn Henriksen.

Tip os

Kommentarer

Forsiden lige nu

Quiz

Landbrugs Quiz

Hvad kaldte man efterårsferien i gamle dage?

  • Høstferie

  • kartoffelferie

  • Midtvejsferie

  • Der fandes ingen ferie

Det var rigtigt

Det var forkert