443 mælkeproducenter i chok: Droppet af deres mejeri

Belgiske mælkeproducenter er i oprør, efter at FrieslandCampina overdrager halvdelen af sin mælkeproduktion i Belgien til konkurrent.

443 mælkeproducenter i Belgien er i oprør, efter at deres mejeri FrieslandCampina forleden annoncerede, at de fremover ikke vil aftage landmændenes mælk.

Det hollandske andelsmejeri, der er en af Arlas største konkurrenter på verdensmarkederne, har besluttet, at de vil overdrage de 443 landmændes mælkeproduktion til konkurrenten, andelsselskabet Milcobel.

Årsagen er, at FrieslandCampina har for meget mælk i forhold til efterspørgslen i Belgien.

»FrieslandCampina Belgien har gjort alt, hvad vi kunne for at sikre kontinuiteten for mælkeproducenterne. Vi har i Milcobel nu fundet en passende partner at overdrage mælkeproduktionen til,« udtaler chefen for FrieslandCampina i Belgien, Katrien Bousson.

Hvordan de nærmere vilkår i aftalen mellem de to selskaber er, er ikke nævnt i selskabernes meddelelser.

De 443 mælkeproducenter leverer årligt omkring 180 mio. liter mælk. FrieslandCampina beholder 441 andre belgiske mælkeproducenter samt 28 belgiske andelshavere.

Vilde protester

Flere hollandske landboorganisationer har varslet protester oven på FrieslandCampinas melding. De 443 landmænd var ifølge flere medier ikke andelshavere i mejeriet, men mener alligevel, at de har visse rettigheder.

Så sent som i sommer blev der dannet en producentforening, kaldet Dairycam, netop fordi flere af landmændene følte sig utrygge oven på flere meldinger fra det hollandske stormejeri.

En af punkterne, som landmændene påpeger, er, at de kan se frem til en indtægtsnedgang ved mejeriskiftet til Milcobel. Sidstnævnte skal overtage mælken fra 1. februar 2016 - og har samtidig tilbudt mælkeproducenterne at blive optaget som medlemmer.

Ifølge den hollandske hjemmeside milkprices.nl har Milcobel det seneste år betalt en markant lavere mælkepris end FrieslandCampina. Milcobels gennemsnitspris har ligget på 28,91 euro pr. 100 kg standardmælk, mens FrieslandCampina har afregnet med 30,84. I samme oversigt har Arla betalt 30,22.

Milkprices.nl bemærker, at dette tal ikke omfatter den seneste efterbetaling. Dertil er det ikke til at se ud af tallene, om FrieslandCampina har givet kontraktleverandørerne samme betaling for mælken som til sine andelshavere.

Allerede tidligere i år annoncerede FrieslandCampina, at man ikke optog nye andelshavere som medlemmer, fordi man regnede med at have rigeligt med mælk i forbindelse med EU-kvoternes ophævelse. Strategien for det hollandske mejeri de kommende år er klart at øge værdien af mælken ved at omdanne den til højværdiprodukter og sælge på verdensmarkederne.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.