Analytiker: Godt nyt at EU's mælkeproduktion fortsætter nedad

Indvejningen i EU faldt i juli måned med 1,4 procent i forhold til samme måned sidste år. Det kommer i halen på juni måned, hvor der for første gang blev produceret mindre mælk i EU end samme måned året før.

"Det bekræfter, at faldet i leverancerne ikke var den berømte enlige svale,"  siger analytiker Palle Jacobsen, Agrocom.

Faldet i juni var dog lidt større, 1,6 procent, men analytikeren pointerer, at netop juni måned i 2015 havde haft en markant vækst på 4,1 procent. Der var altså et højt niveau at falde fra. Juli 2015 havde haft en mindre markant fremgang, 2,9 procent, så derfor er det naturligt, at faldet i juli i år tilsvarende er lidt mindre.

Palle Jacobsen konstaterer, at spotmarkedet på mælk i Nordvesteuropa fortsætter kursen opad, og at priserne er højere end afregningen, som landmænd får.

"Priserne på spotmarkedet er markant over afregningspriserne på mælk. Det kan vi tolke derhen, at mejerier parate til at give overpris for at få ekstra."

"Det viser, at der er et underudbud i markedet."

At spotmarkedet ser et markant løft på basis af en forholdsvis lille opbremsning - set i forhold til de store produktionsstigninger - er iøjnefaldende.

"Det fortæller noget om udviklingen i efterspørgslen: At der har været basis for produktionstigninger, men at de måske bare har været lidt for høje," siger han.

"Det er det mest interessante i det lange perspektiv: At der er mulighed for at holde et godt niveau," siger analytikeren.

Han har tidligere meldt ud, at han tror på en mælkepris på 2,50 kr. pr. kg i 2017, men er nu ikke afvisende over for yderligere stigninger allerede næste år.

"Udviklingen underbygger, at vi skal tilbage til tre kr. pr. kg igen," siger han.

Prisen vil nå op i dette leje mellem 2018 og 2020, vurderer han, inden prisen igen vil falde.

Tal fra EU-Kommmissionen viser, at 19 medlemslande har registreret et fald i indvejningen i juli i år i forhold til samme måned sidste år.

Sammenlagt for året, fra januar til juli, er indvejningen i EU øget med 2,6 procent i forhold til samme periode sidste år. De største stigninger er sket i Cypern, Litauen, Holland, Irland, Bulgarien, Slovenien og Rumænien.

I det store mælkeland Holland er mælkeproduktionen disse måneder steget med godt 11 procent og i Irland med 8,8 procent. I Danmark var stigningen mere moderat: 3,9 procent. I Tyskland 3,1 procent.

Den ekstra mælk er blevet til skummetmælkspulver (+11.3%), smør (+8.7%), sødmælkspulver (+5.6%), ost (+2.3%) og fløde (+0.3%).

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.