Arla-topchef i bøn til banker: Lad ikke mælkebønderne forsvinde

Arlas topchef skriver i et debatindlæg til bankerne med en bøn om, at de har tillid til landmanden - og at priserne nok skal vende.

Arlas adm. direktør, Peder Tuborgh, havde lørdag et usædvanligt debatindlæg hos Jyllands-Posten, hvor han beder bankerne om at vise besindighed.

"Jeg kan sagtens sætte mig ind i, at bankernes ledelser har bedt deres lokalafdelinger om at begrænse deres tab. Men jeg beder om lidt mere tålmodighed og minder om, at landmanden, som sidder på den anden side af bordet, er en af verdens dygtigste i sin branche. Han eller hun vil være i stand til at drive en effektiv og indtjenende forretning, når markedet er vendt. Og det vil vende," skriver Peder Tuborgh i indlægget.

Han påpeger, at bankerne før har troet på bonden.

"Tro på dem nu, ligesom I troede på dem, da de fik kreditter til at investere i nyt teknologisk malkeudstyr, effektiviseringer og moderne stalde til gavn for dyrene, miljøet og alle, der elsker et glas mælk og en god ost," skriver Arla-topchefen.

Selvom mange siger, at det er mælkebøndernes egen skyld - overproduktion og gældssætning - at de har problemer, så ønsker Tuborgh ikke at bidrage til dét syn på krisen.

"Men det er for nemt at rette fingeren mod landmændene. Ja, de producerer mere mælk end nogensinde, og ja, der har i en længere periode end ventet været en ubalance i udbud og efterspørgsel på verdensmarkedet. Det skyldes store markedsmæssige og politiske kræfter, som det er helt urimeligt at give den individuelle mælkeproducent ”æren”’ for," skriver han.

Peder Tuborgh påpeger, at danske landmænd har investeret mange penge i deres produktion.

"For danske mælkeproducenter er hverken dårlige landmænd eller ringe forretningsdrivende. Tværtimod. Danske mælkeproducenter er blandt de allerbedste i verden. De er veluddannede og har aldrig drevet mælkeproduktionen mere effektivt end nu, både når det gælder omkostninger, CO2-udledning og forbrug af naturens ressourcer," skriver Peder Tuborgh.

Produktionen bidrager til eksport og jobs i yderområder, skriver han desuden.

"Når mange af dem gennem de senere år har lånt til investeringer i flere køer og mere moderne produktion, er det, fordi businesscasen helt tydeligt viser, at det kan betale sig, fordi efterspørgslen ude i verden stiger. Lige nu ikke i så hastigt et tempo, som vi så for få år siden, men den stiger stadig. Den ubalance, vi oplever lige nu, er altså midlertidig," slår topchefen fast.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.