Chefkonsulent: Det danske drikkevand fejler intet

Chefkonsulent fra Seges retter kritik mod mediernes omtale af nitratværdierne i drikkevandet - der mangler perspektiv, mener han.

Medierne sværmer omkring kvaliteten af det danske drikkevand og indholdet af nitrat og rester af sprøjtemiddel.

Men det er en unuanceret debat, mener chefkonsulent hos Planter & Miljø ved Seges, Carl Åge Pedersen.

Prøver af drikkevandet, der er foretaget af Geus i Aarhus Kommune, viser meget lave niveauer af nitrat, forklarer Carl Åge Pedersen.

"Jeg har kigget på dataene i Jupiter Databasen, som indeholder alle analyser af grund- og drikkevand i Danmark, og det er tydeligt, at der ikke er noget stort problem med nitrat i det aarhusianske drikkevand," siger han.

Vanvittig rubrik

Reaktionen kommer i kølvandet på kritikken af den nye landbrugspakke, der overordnet set giver landmænd lov til gødske mere. Men også en aktuel artikel om drikkevand og sprøjtemidler, får chefkonsulenten op af stolen. 

I går, mandag, har Aarhus Stiftidende trykt en artikel, hvor rubrikken lyder "Verdens reneste vand er fyldt med gift." 

Artiklen fremlægger holdningen fra Danva, interesseorganisation for de kommunale vandværker, som mener, at pesticider er en stor trussel mod det danske grundvand. 

"Overskriften er helt vanvittig," siger chefkonsulent Carl Åge Pedersen.

"Man kan jo diskutere om pesticider overhoved er gift. For landmændene er det jo bare et plantebeskyttelsesmiddel. Det er utroligt at DANVA er interesseret i at skræmme den danske befolkning på den måde," siger han.

unuanceret debat

Chefkonsulenten ved Seges har kigget på udtræk af analyserne, som dem DanVa har fået foretaget. Han mener ikke, der er et generelt problem. 

"Det er unuanceret, at de ikke skelner mellem fund over og under grænseværdien.

Vi har nogle grænseværdier i vores drikkevand, der er ekstremt lave, hvis man skal vurdere, hvor meget, der skulle til for at der var tale om gift, så skal der en faktor 1000 på," siger Carl Åge Pedersen.

Geus, der har udført analyserne har kigget på iltet grundvand. Jo længere nede, man tager prøverne, jo mindre ilt er der. Og uden ilt bliver nitrat omsat, og forsvinder altså fra grundvandet.

Spørgsmålet er, hvor langt nede, man skal tage analyserne, siger chefkonsulenten.

"Vi drikker også, det iltede grundvand, og nogle steder er der nitrat, men det er slet ikke det typiske billede," siger han.

Langt det meste grundvand har et meget lavt indhold af nitrat, forklarer Carl Åge Pedersen.

Chefkonsulenten garanterer, at der generelt ikke er et problem med nitratindholdet i de danske drikkevand.

Grænseværdierne er i forvejen så lave i Danmark, at selv om værdierne steg, ville det være langt fra giftigt. Derfor retter han kritik mod udmeldingerne fra Danva.

Nitratbæltet

Ét sted i Danmark kan der dog være reelle problemer med nitratværdierne i drikkevandet. Det er i det såkaldte "nitratbælte", der er over kalkundergrund - for eksempel på det nordlige Djursland og over det nordlige Himmerland til det nordlige Thy, forklarer Carl Åge Pedersen.

"I øvrigt er Seges helt uenig i den analyse, der ligger bag Danvas udmeldinger.

Landbrugspakken vil måske nok medføre en beskeden midlertidig og lokal stigning i nitratindholdet i det øverste grundvand, men slet ikke i den størrelsesorden, som Danva påstår," fastslår Carl Åge Pedersen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.