Coop lancerer konkurrerende dyrevelfærdsmærke: Økologi bedre end friland

Coop har i protest mod regeringens nye dyrevelfærdsmærke lanceret deres eget mærke, som vil starte med et højere niveau af dyrevelfærd og desuden holde fast i økologien og frilandsmærkerne som selvstændige mærker, hvor økologien rangerer højest.

Fra fjerde kvartal i år vil Coop lancere deres helt eget dyrevelfærdsmærke, der skal gælde for svinekød og andre typer kød.

Det fortæller de samme dag, som miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) sammen med den borgerlige fløj, Dansk Supermarked og dyrevelfærdsorganisationernes fællesorganisation Doso, har annonceret lanceringen af deres dyrevelfærdsmærke baseret på tre stjerner.

Foruden Coop har Dyrenes Beskyttelse, Forbrugerrådet Tænk og Økologisk Landsforening kritiseret det stjernebaserede velfærdsmærke.

Landbrugsavisen.dk har ringet Coops chef for samfundsansvar, Signe Frese, op for at få en forklaring på, hvorfor de med deres eget mærke gør oprør.

Grundlæggende er Coop enig med regeringen i, at der mangler et dyrevelfærdsmærke under niveauet for økologi og friland.

"Der er langt op til frilandskød og økologisk gris pengemæssigt; det kan vi sådan set godt se," siger Signe Frese.

Coop mener dog, at regeringens mærke med den første stjerne starter for lavt.

"Når vi skal lave skal lave et nyt dyrevelfærdsmærke, så skal der være tale om en væsentlig forbedring i forhold til lovkravene," siger Signe Frese.

For at få en stjerne må svinene ikke halekuperes. Signe Frese påpeger, at der allerede eksisterer et EU-forbud mod rutinemæssig halekupering. Mange smågrise i Danmark halekuperes dog alligevel, for at de ikke bider hinanden i halerne.

For at få en stjerne må svinene ikke transporteres mere end otte timer. Det er irrelevant i Danmark, påpeger CSR-chefen.

Derudover er der ved en stjerne krav om mere plads og halm til svinene. Men der er ikke sat konkrete mål.

"Det er en udfordring for os, når kriterierne ikke er objektive og målbare," siger Signe Frese.

Hun forklarer, at deres mærke som minimum ved grise vil have krav om 30 procent mere plads i forhold til lovkravet samt 100 gram halm om dagen. Derudover skal de have grovfoder.

"Det er de væsentligste forhold. Vi har ikke lavet kriterierne 100 procent endnu," siger Signe Frese.

De vil senere offentliggøre, hvem de vil lave mærket sammen med. Der er tale om forskere og toneangivende NGO'ere, siger hun. De vil også senere fastlægge krav for andre typer husdyr.

"Vi forventer en niveaudeling. Vi ved endnu ikke, om det bliver en til to eller tre eller fire niveauer. Det har vi ikke lagt os fast på endnu. Vi kan dog sige helt sikkert, at frilandsproduktionen og den økologiske produktion ikke bliver lagt sammen," siger Signe Frese.

"Vi vil ikke lægge dem under samme anprisningsniveau. Derfor mener vi, at det er rigtigt at adskille de to koncepter ad. De er velfungerende hver især. Forbrugerne kender dem og navigerer efter dem. Derfor vil vi ikke som stjerneordningen undergrave dem," siger Signe Frese.

Hun fortæller, at økologien ved svin vil få en bedre anprisning end frilandsgrise i Coops system. Det skyldes, at økologiske svin har dobbelt så meget plads som frilandsgrise, er længere tid hos soen, mens der forbruges mindre medicin ved økogrise end ved friland, siger hun.

At økogrise så oftere døjer med andre typer sygdomme end konventionelle grise, har Coop ikke gået ind i.

"Det er ikke noget, vi tager stilling til som sådan. Vi udarbejder kriterier sammen med anerkendte forskere og organisationer," siger hun.

Især Forbrugerrådet har Coop lyttet meget til, fordi de ikke har deres eget dyrevelfærdsmærke. En anden kritiker af regeringens nye dyrevelfærdsmærke, Dyrenes Beskyttelse, har deres eget dyrevelfærdsmærke.

Signe Frese medgiver, at det er en ulempe med flere typer dyrevelfærdsmærkater, og at det kan forvirre forbrugerne. Men ifølge Coop er deres mærke i sidste ende bedre for forbrugeren.

Også for producenterne er det en ulempe at skulle producere efter forskellige typer krav. Danish Crown har allerede bebudet, at de bakker op regeringens nye mærke.

Signe Frese fortæller dog til Landbrugsavisen.dk, at Coop er i dialog med producenter, der gerne vil levere kød under Coops dyrevelfærdsmærke.

Hun vil ikke oplyse navne på virksomhederne.

"Nej, det vil jeg ikke sætte navne på endnu. Men der skal selvfølgelig være producenter, der gerne vil være med. Det har vi heldigvis," siger Signe Frese.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.