Danske slagterier vinder EU-dom: Skal have millioner tilbage

Kødbranchens Fællesråd har i dag vundet en vigtig sag ved EU-domstolen.

Slagterierne har i årevis betalt for uddannelsen af tilsynsteknikere. Det klagede Kødbranchens Fællesråd - på vegne af en række kreaturslagterier over tilbage i 2009.

”Vi har fået medhold i dag i, at staten ikke kan opkræve gebyrer for uddannelse af kontrolteknikere. Det er vi rigtig glade over for," siger Allan Munch Mortensen, sektordirektør i Kødbranchens Fællesråd.

Beløbet drejer sig om de millioner af kroner, som slagterierne siden 2006 har betalt for uddannelse af kødkontrolsteknikere. Det er teknikere, der udfører arbejde, som dyrlægerne tidligere stod for.

"Kontrol og uddannelse er to forskellige ting. Det er det, EU-domstolen har givet os ret i," siger Lars Andersen, direktør for kreaturslagteriet Hjalmar Nielsen.

Beløbet, staten skal betale tilbage til slagterierne, er endnu uklart.

"Det er svært at sætte op. Der er tale om et tocifret miollionebeløb," siger Allan Munch Mortensen.

Staten har tidligere vurderet, at slagterierne siden 2006 har betalt 80 mio. kr. for uddannelsen af kødkontrolsteknikere. Det er dog medfattet svineslagterierne. De valgte at stå uden for søgsmålet, så de kan ikke se frem til at få penge retur. Beløbet bliver derfor mindre end de 80 mio. kr. Til gengæld skal lægges renteomkostninger oveni erstatningsbeløbet.

Fremadrettet får svineslagterierne også gevinst af dommen. Både kreatur- og svineslagterier vil fremover undgå at betale for uddannelsen af kontrolteknikerne.

Sagen blev oprindeligt anlagt af en række parter under Kødbranchens Fællesråd: Århus Slagtehus, Danish Crown, Oksekødsdivisionen, Hadsund Kreaturslagteri, Hjalmar Nielsens, Kjellerup Eksportslagteri, Mogens Nielsen Kreaturslagteri, Vejle Eksportslagteri A/S.

I dag er en række af disse slagterier organiseret via Danske Slagtermestre, der har valgt at holde fast i advokat Hans Sønderby Christensen, som oprindeligt var advokat for Kødbranchens Fællesråd på sagen. Han blev dog for  et år siden skiftet ud af Kødbranchens Fællesråd. Det er advokatfirmaet Bech-Bruun, der har kørt sagen til ende for Kødbranchens Fællesråds vedkommende.

Hans Sønderby Christensen, der har kørt sagen for Danske Slagtermestre, siger, at sejren har større betydning end som så. Det er faktisk hans største sejr til dato, siger han. Større end randzonesagen, som han for Bæredygtigt Landbrug var med til at vinde.

"Det, der er en skrue uden ende, for den danske agrarsektor, er afgiftstrykket," siger advokaten.

Han siger, at det centrale i er ordet "udføre" i den pågældende EU-forordning. Staten kan altså kræve, at slagterierne betaler for det arbejde, som kontrolteknikerne udfører. Men ikke alt det andet. Det er altså ikke kun uddannelsen, men også en lang række andre omkostninger, som staten uberettiget opkræver slagterierne og landbrugssektoren, siger advokaten.

"Derfor har denne dom konsekvens for langt flere udgifter end denne sag," vurderer Hans Sønderby Christensen.

"Det er et paradigmeskifte i forhold til, hvad man må opkræve gebyrer for i Danmark. Det legitimeres med den samme forordning: Dyrevelfærdskontrol, kontrol med dyresundhed, både når vi taler eksport af levende dyr og taler om transport og tilsyn, eksempelvis ved samlesteder," siger advokaten.

Han siger, at staten nu må genoverveje de udgifter, de pålægger erhvervet.

"Det har kæmpemæssig betydning for erhvervet og skal føre til kæmpemæssige effektiviseringer eller afgiftslempelser," siger Hans Sønderby Christensen.

Rettet torsdag d. 17. februar kl 18.40: Det fremstod tidligere som om, at Hans Sønderby Christensen var taget af sagen. Der er dog tale om, at han for et år siden kun var advokat på vegne af nogle af slagterierne, dem under Danske Slagtermestre.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.