Eksperter: Sikker klimagevinst ved forlænget laktation

Regnestykket er komplekst og inddrager mange faktorer, men forskere er ikke tvivl om at forlænget laktation er en klimagevinst.

Forlænget laktation med 18 i stedet for 12 måneders kælvningsinterval vil uden tvivl bidrage til at reducere mælkeproduktionens klimabelastning.

Det er påvist af forskere ved Aarhus Universitet som led i projektet REPROLAC, og resultaterne bekræftes af Peder Nørgaard, lektor ved Sektion for Produktion og Sundhed på Københavns Universitet. Han har ikke været en del af REPROLAC, men kender problematikken.

»Hvis køerne kælver med 18 måneders intervaller i stedet for 12 måneder, reducerer man foderforbruget og dermed også klimabelastningen. Der er en meget tæt sammenhæng mellem foderforbrug og klimabelastning,« forklarer han.

Færre dage uden mælk

Men det er ikke kun den mindre mængde klimabelastende foder, der er positivt for klimaet. Koen får også færre dage, hvor den ikke producerer mælk. 

»Inden koen kælver, er den typisk gold i seks uger, hvor den ikke bliver malket, og det tæller negativt i klimaregnskabet, fordi koen omsætter foder, men ingen mælk giver. En ko, der kælver med 18 måneders mellemrum, har gennemsnitligt færre uproduktive dage pr. år end køer med 12 måneders kælvningsinterval, og det er positivt for klimaet,« uddyber Peder Nørgaard.

Han understreger, at det er en kompliceret affære at beregne klimabelastningen for en hel besætning af malkekvæg, hvor man både ser på, hvor meget den samlede besætning bidrager til mælkeproduktionen og til udledningen af klimagasser.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.