Esben Lunde efter højspændt dag: Danske landmænd er beskyttet

Esben Lunde Larsen mener, at landbruget skal konkurrere på lige vilkår.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) er glad for, at Danmark sammen med en gruppe andre lande har kunnet forhindre, at danske landmænd forfordeles i en ny krisepakke.

Det siger han til Landbrugsavisen.dk over telefon fra Bruxelles, hvor et møde mellem EU's landbrugsministre netop er overstået.

På mødet har der været stor uenighed om krisestøtte til landmænd - og der har været frygt for, at danske landmænd som følge af nye muligheder for statsstøtte vil blive udsat for unfair konkurrence. Det afviser ministeren.

Så den aftale, I er nået frem til, vil ikke sætte danske landmænd i en unfair konkurrencesituation?

"Nej, det gør den ikke," siger Esben Lunde Larsen.

En EU-bestemmelse fra 2013 (artikel 222) gør, at EU kan indføre frivillig regulering, hvor landene hver især kan støtte landmænd, der vil drosle ned for produktionen. Det har Frankrig presset på for at sætte i værk på mælkeområdet. Det har EU-Kommissionen indvilliget i - og tiltaget kan vare op mod seks måneder. Det konkrete forslag bliver  præsenteret af EU-Kommissionen 'meget snart'.

Esben Lunde Larsen afviser at yde støtte til danske landmænd, der vil skære ned på mælkeproduktionen.

"Det er ikke en vej, vi ønsker for dansk landbrug. Vi skal udvide vores markeder, så vi kan afsætte vores produkter," siger Esben Lunde Larsen.

Han er overbevist om, at danske landmænd er så dygtige, at de står til at vinde, når landbruget kan sælge deres varer på markedsvilkår. En frygt har været, at lande som Frankrig ville yde støtte til deres landmænd - og derved ødelægge den frie konkurrence og EU's fælles landbrugspolitik.

Esben Lunde Larsen fortæller, at nogle lande i dag har ønsket, at de sammen med den frivillige regulering kunne indføre særlige, gunstige vilkår for deres egne landmænd.

Det har Danmark sammen med andre lande - samt EU-formandslandet Holland - dog afvist.

"Der har været et stærkt ønske fra en række lande, det har vi været med til at forhindre," siger Esben Lunde Larsen.

"Uanset om man nedskalerer eller eje, så må der fortsat være samme regler gældende."

Danmark ikke ønsket at indføre frivillig regulering - omend den danske minister respekterer, at EU-Kommissionen nu sætter det i værk.

Omvendt, vil det så ikke være en fordel for danske landmænd, hvis den nye ordning vil lægge et loft over eksempelvis fransk mælkeproduktion og udbuddet derfra?

"Vi er jo bare af den helt helt grundlæggende opfattelse, at det er markedskræfterne, der skal regulere markedet. Derfor har vi ikke interesse i det her forhold," siger Esben Lunde Larsen.

Han siger, at han er mere interesseret i at få fjernet handelsbarrierer, så landbruget frit kan afsætte deres produkter på verdensmarkedet. Han nævner eksempelvis det russiske importforbud som en barriere, han ønsker at få fjernet.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.