EU's landbrugspolitik kan falde fra hinanden

I dag mødes EU’s landbrugsministre til et krisemøde for at diskutere landbrugskrisen og finde en løsning. Men den fælles landbrugspolitik slår revner

I dag, mandag, mødes EU’s landbrugsministre for at mødes og drøfte landbrugskrisen i Europa, i bagagen har de mere en 100 forslag til at tackle krisen.

Uenighed og desperation vokser blandt medlemslandene, skriver Jyllands-Posten.

Danmark mener, at man skal fastholde den liberale kurs i landbrugspolitikken, mens Frankrig netop har vedtaget en national hjælpepakke – skattelettelser for 3,5 mia kr – til de franske landmænd. Det viser, at nogle lande er klar på at handle på egen hånd, mens Danmark ikke har muligheden for at gøre det sådan.

Sælger to traktorer til USATeknik 26. maj · 14:15

EU’s landbrugspolitik er presset, og hvis det ikke ændrer sig, så kan det ende med, at landene vil konkurrere mellem statskasserne, som kan skævvride konkurrencen mellem landmændene i EU.

"Set med danske øjne vil det væres det værst tænkelige, hvis EU’s landbrugspolitik begynder at falde fra hinanden. Det vil åbne banen for et virvar af forskellige nationale støtteordninger, og sådan en konkurrence mellem statskasser er vi dømt til at tabe," siger formand for Landbrug & Fødevare, Peder Philipp til Jyllands-Posten.

Frankrig og Tyskland foreslår, at man kan fordoble den maksimalt tilladte statsstøtte, der må ydes per landbrugsbedrift. Et andet forslag er at indføre en økonomisk støtte, på 75 øre pr. liter til landbrugsproducenter, så de kan reducere produktionen. Penge til disse forslag vil ikke komme fra EU’s budgetter, det vil derfor være op til hvert enkelt medlemsland, om man vil indføre ordningen, skriver Jyllands-Posten.
 

Tip os

Kommentarer

Forsiden lige nu

Quiz

Landbrugs Quiz

Staldafsnit

I hvilket staldafsnit har søer skulle være løsgående siden 1. januar 2013?

  • Drægtighedsstalden

  • Løbestalden

  • Kontrolstalden

  • Farestalden

Det var rigtigt

Det var forkert