Første i Danmark: Biogasanlæg kører to spor - konventionel og økologisk

Som det første i landet planlægger landmænd et tosporet biogasanlæg i Skive med både økologisk og konventionel gylle.

Skive Biogas vil i samarbejde med det svenske energiselskab E.ON bygge et biogasanlæg i Skive med plads til både konventionel gødning og økologisk gødning.

Der findes i forvejen biogasanlæg, der kun tager imod økologisk gylle, men det vil være første gang, at et anlæg tager imod begge slags.

"Der er en interesse for at starte nye økologiske biogasanlæg for at skaffe næringsstoffer, men der er nogle udfordringer, blandt andet fordi de økologiske landmænd ligger meget spredt rundt i landet og har derfor sværere ved at skaffe gødning," forklarer Bruno Sander Nielsen, sekretariatsleder i Brancheforeningen for Biogas.

Med to nye anlæg, der tager imod økologisk gylle, i efteråret i Kliplev og Ølgod, er der sket en tredobling inden for det seneste år, siger Bruno Sander Nielsen.

Behov for mere gødning

Kirsten Lund Jensen, økologichef i Landbrug & Fødevarer, siger, at det kommende biogasanlæg er godt nyt for økologer. For der er mangel på økologisk gødning.

Økologer har i nogle områder begrænsede muligheder i dag for at sikre næringsstoffer nok. Oftest må de enten bruge gylle, der ikke har været igennem et biogasanlæg eller plante kløver.

Ved at lade økologerne få gyllen fra biogasanlæg, øges muligheden for at få fat på gødning til de økologiske marker, pointerer hun.

Næringsstofferne bliver lettere at optage for planterne, når det har været igennem et biogasanlæg, siger hun.

"Økologi handler om recirkulering af næringsstoffer, og den tankegang bliver mere fuldendt med muligheden for økologiske biogasanlæg. Med et tosporet biogasanlæg bliver der mulighed for at gøre mere ved det i virkeligheden," siger Kirsten Lund Jensen.

Desuden inddrager økologisk biogas også restprodukter fra mange forskellige produktioner. 

"Biogasanlæget kan også benytte restprodukter fra fødevareproduktionen – for eksempel fra kartoffelproduktionen i form af rester fra frasortering eller et skralderi," pointerer økologichefen.

Landmænd viser interesse

En af initiativtagerne til det tosporede biogasanlæg, kartoffelavler Søren Wibholm Just, lægger vægt på, at muligheden for at få økologisk gødning vil være et incitament for lokale planteavlere til at omlægge.

"Som økologisk planteavler er man afhængig af en økologisk kvægproducent i nærheden for at få gødning. Uden gødning tærer man på jordens reserver, og det må man tilføre. Det økologiske biogasanlæg gør gødningen mere effektiv for planteavlerne," siger Søren Wibholm Just.

Finansieringen til det nye biogasanlæg bliver en udfordring, fortæller han. Men interessen er stor.

"Jeg har talt med 22 landmænd i formiddag, som alle er positive omkring projektet. Mange ville have en tank på deres mark, sådan så det ville kunne erstatte indkøb af husdyrgødning," fortæller Søren Wibholm Just.

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.