Fire gode råd om mælkefodring af kalve når temperaturen falder

Af Lars Kousgaard, kvægbrugskonsulent, Syddansk Kvæg

En kalv der er kommet godt til verden af en rask ko i en ren og tør kælvningsboks - og ikke mindst fået tildelt godt med kvalitetsråmælk (4-6 liter med en brixværdi over 22) inden for de første 3-4 timer – har alle de bedste betingelser for at komme godt i gang med livet.

Den kan blive en guld-ko der kan præstere optimalt hele livet.

1. Højere energioptag

Uden et tilstrækkeligt energioptag vil immunforsvaret være svækket, og det vil være sværere for kalvene at modstå sygdomme, som diarré og lungebetændelse.

Når årstiden skifter, og det bliver koldere, allerede fra under 15˚C, skal kalvene tildeles mere mælk, så de får den ekstra energi, det kræves for at kunne holde varmen og samtidigt bibeholde en høj tilvækst.

Kalven skal tildeles en halv liter mere mælk for hver gang temperaturen falder 10 grader under de 15°C. Derved bliver kalvene fodret efter energibehov med 8-10 liter pr. dag.

Sørg for at mælkehygiejnen er i top, så er der ingen risiko forbundet med at tildele denne mængde mælk.

Sørg for, at alle på bedriften, der har med mælkefodring af kalvene, ved, hvor uhyre vigtigt det er, at kalvene får nok at drikke og vigtigheden af at fodre samme tid og temperatur hver dag.

En tør, velstrøet boks hjælper ligeledes kalven til at holde på varmen og ”sparer” på unødigt energiforbrug til opretholdelse af kropstemperatur og tilvækst.

2. sørg for Stabilt tørstofindhold

Kalvene skal have den samme mængde mælk hver dag. Det gælder både samme mængde i liter, men også i kg tørstof.

Sørg for, at der ved hver eneste udfodring tages tørstofprøver af sødmælken. Dette gøres med det samme refraktometer, som du bruger til at tjekke råmælken med. Husk at for at aflæse tørstofprocenten skal du lægge 2 til brixværdien (Brix 11 +2 = 13 % ts)

Hvis ikke der er tilstrækkeligt med tørstof i sødmælken, det vil sige under 13 procent, skal der suppleres med mælkepulver til tørstofprocenten opnås. Bruger du ikke sødmælk til kalvene, men udelukkende sødmælkserstatning, så gå op til 140 gram pulver pr. liter.

Resultatet ses hurtigt, gødningen bliver mere ensartet og fast, mens kalvene trives og fastholder samme høje tilvækst som i de varmere måneder.

3. Varme drikke i den kolde tid

Det er vigtigt, at mælken har den rette temperatur. Er mælken for kold eller for varm, falder kalvenes lyst til at drikke mælken. Den optimale temperatur er 40°C.

Dette gælder også for det vand, kalvene får tildelt, når den har drukket sin mælk. Tempereret vand øger vandoptaget, og dermed optaget af tilskudsfoder. Det vil sige øget energioptag og dermed et stærkt immunforsvar.

4. Undgå mirakelmidler

Så derfor; stiger din kalvedødelighed om vinteren, så lad være med at bruge penge på mirakelmidler.

Ekstra mælketildeling med høj hygiejne er en sund og billig måde at sikre dine kalves overlevelse.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.